Mely országok állítják le a cionistáknak történő fegyverszállításokat?

Bársokan támogatják Izrael palesztinok ellen végbe vitt népirtását, vannak olyanok, akik leállították a fegyverszállítmányokat. Vannak akiken azért meglepődtünk.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a cionista lobbi ellen fellépő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Hollandiában a bíróság hétfőn egy hetet adott a kormánynak arra, hogy blokkolja az F-35-ös vadászrepülőgép alkatrészeinek exportját, amellyel Izrael a Gázai övezetet bombázza. Az ítélet az Oxfam Novib holland humanitárius szervezet, a PAX Netherlands Peace Movement Foundation és a The Rights Forum által a kormány ellen benyújtott kereset eredménye. A perben megfogalmazott aggályok átfedésben vannak azokkal a kérdésekkel, amelyeket a Nemzetközi Bíróság (ICJ) vizsgál a Dél-Afrikának az Izrael elleni apartheid-ügyében. “Tagadhatatlan, hogy egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy az exportált F-35-ösök alkatrészeit a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják fel” – áll a bírósági ítéletben.

Belgiumban egy regionális kormány közölte, hogy február 6-án felfüggesztette az Izraelbe irányuló lőpor exportjára vonatkozó két engedélyt. A jelentések szerint a regionális kormány az ICJ ideiglenes ítéletére hivatkozott, amely szerint Izrael “valószínűsíthetően” népirtást követhet el a Gázai övezetben.

Az Itochu Corporation japán vállalat február 5-én bejelentette, hogy február végéig megszünteti partnerségét az Elbit Systems izraeli fegyvergyártóval. Tsuyoshi Hachimura, az Itochu pénzügyi vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Elbit Systemsszel kötött egyetértési megállapodás felfüggesztése a japán védelmi minisztérium kérésére történt, és “semmilyen módon nem kapcsolódik az Izrael és Palesztina közötti jelenlegi konfliktushoz”. Hozzátette azonban: “Figyelembe véve a Nemzetközi Bíróság január 26-i végzését, és azt, hogy a japán kormány támogatja a bíróság szerepét, már felfüggesztettük az egyetértési megállapodással kapcsolatos újabb tevékenységeket, és február végére tervezzük az egyetértési megállapodás megszüntetését”.

Antonio Tajani külügyminiszter január 20-án közölte, hogy Olaszország a háború október 7-i kitörése óta minden fegyverrendszer- vagy katonai anyagszállítást felfüggesztett Izraelbe. Ez válasz volt Elly Schlein demokrata párti vezető felszólítására, hogy a kormány állítsa le az Izraelbe irányuló fegyverszállításokat.

Spanyolország külügyminisztere januárban azt mondta, hogy az ország a háború kezdete óta nem adott el fegyvereket Izraelnek, és hogy most embargó van érvényben a fegyvereladásokra. Hétfőn azonban az El Diario című spanyol napilap közzétett egy jelentést, amely szerint Spanyolország novemberben mintegy 1,1 millió dollár értékben exportált lőszert Izraelnek. Spanyolország kereskedelmi államtitkára azzal indokolta a lőszerek eladását, hogy az El Diario szerint “az anyag tesztelésre vagy bemutatóra szolgált”, és “megfelel az október 7. előtt kiadott engedélyeknek”.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Izrael gazdasága 20%-ot esett a háború kitörése óta

(Al Jazeera nyomán Szent Korona Rádió)