Izrael korlátozza a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetbe való bejutást a ramadán alatt

Izrael korlátozásokat vezet be a muszlimok szent hónapjában, a ramadán idején, a Kelet-Jeruzsálem óvárosában lévő Al-Aksza mecsethez való bejutásra biztonsági okokra hivatkozva. A Hamász ellenállásra szólítja fel a palesztinokat.

Adód 1%-ával ellensúlyozhatod a cionista propagandát, támogasd a HVIM-t!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Izrael a “biztonsági okoknak” megfelelően korlátozásokat vezet be a megszállt Kelet-Jeruzsálem óvárosában lévő Al-Aksza mecsethez való bejutásra a muzulmánok szent hónapja, a ramadán idején – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala.

Az al-Aksza, a muszlimok számára a világ harmadik legszentebb helye, az óvárosban egy domb tetején található. A helyszínt a zsidók is tisztelik, akik Templomhegyként emlegetik.

A helyszínre való bejutás korlátozása már régóta súrlódásokat okoz, különösen az olyan vallási ünnepek idején, mint a ramadán, amely idén március 10-én kezdődik.

Arra a kérdésre, hogy a szent hónap alatt egyes hívők számára blokkolnák-e a bejutást, Netanjahu hivatala hétfőn azt mondta:

“A miniszterelnök kiegyensúlyozott döntést hozott a szakemberek által meghatározott biztonsági igényeken belül”.

A hivatala nem közölt további részleteket.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin csoport elítélte a tervezett korlátozásokat, és arra szólította fel a palesztinokat, hogy mozgósítsanak ellenük.

A korlátozásokat a cionista bűnözés és a vallási háború folytatásának nevezte, amelyet a terrorista megszálló kormány szélsőséges telepescsoportja vezet a palesztin nép ellen.

A csoport felszólította az Izraelben, Jeruzsálemben és a megszállt Ciszjordániában élő palesztinokat, hogy

“utasítsák el ezt a bűnös döntést, álljanak ellen a megszállás arroganciájának és arcátlanságának, és mozgósítsanak, hogy szilárdan és állhatatosan kiálljanak az Al-Aksza mecset mellett”.

Izrael gyakran biztonsági okokra hivatkozva korlátozza az imádkozók számát a helyszínen.

Az izraeli erők korábban erőszakos rajtaütéseket hajtottak végre a helyszínen a ramadán idején.

A bejelentésre azért került sor, mert Izrael bejelentette, hogy a ramadán idején is folytatja a Gázai övezet elleni támadásokat, többek között a déli, sűrűn lakott, korábban biztonságosnak kikiáltott Rafah térségében is.

“A világnak tudnia kell, és a Hamász vezetőinek is tudniuk kell: Ha Ramadánig a túszok nem érnek haza, a harcok mindenhol folytatódni fognak, beleértve Rafah területét is”

– mondta vasárnap Benny Gantz, a háborús kabinet tagja.

“A Hamásznak van választása. Megadhatják magukat, elengedhetik a túszokat, és a gázai civilek megünnepelhetik a ramadán ünnepét”

– mondta.

Izrael bombázása és szárazföldi inváziója a Gázai övezetben a palesztin hatóságok szerint több mint 29 000 ember halálát okozta. Segélyszervezetek szerint a Gázai övezet nagy részét romhalmazzá tette, és a lakosság több mint 80 százalékát elűzte.

A lehetséges tűzszünetről és a túszok foglyokért cseréjéről szóló tárgyalások az elmúlt hetekben elakadni látszottak, Netanjahu pedig nyilvánosan “téveszmének” nevezte a Hamász követeléseit.

Az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese azt mondta, hogy továbbra is reméli, hogy sikerül közvetíteni az ellenségeskedések szüneteltetését, de jelezte, hogy megvétózza az ENSZ tűzszünetre felszólító határozattervezetét, és ellenezte az olyan intézkedéseket, amelyek veszélyeztethetik “az ellenségeskedések tartós megoldásának lehetőségét”.

Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, hogy állítsa le a háborút az enklávéban, különösen mivel az ENSZ ügynökségei katasztrofális károkra és áldozatokra figyelmeztetnek, ha az izraeli erők tovább nyomulnak Rafah felé. Netanjahu mégis ragaszkodik háborús céljaihoz, a Hamász “elpusztításához”.

Vasárnap az izraeli vezető “teljes győzelmet” ígért a Hamász felett, annak ellenére, hogy a megmaradt foglyok kétségbeesett hozzátartozóinak növekvő haragja és a kormányellenes tüntetések száma egyre nő.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A CNN is kijelentette, hogy Izrael lőtte ki az ENSZ segélyszállító járművét

Izrael zsarol: március 10-ig megindítja a támadását a civilekkel teli Rafah ellen

(Al Jazeera nyomán Szent Korona Rádió)