Szabálytalanul traffizó rendőrökre csapott le az érpataki modell megalkotója

Néha a rendőrökről is kiderül hogy hibáznak, csak most épp nem halt bele senki. Szabálytalanul traffipaxozó rendőrökkel került vitába Orosz Mihály Zoltán, később kiderült hogy sérelmei valósak voltak, az egyenruhásokat felelősségre vonták.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Orosz Mihály Zoltán volt érpataki polgármester egy igen virálisnak bizonyuló, mára 900 ezres nézettségű Facebook-videót tett közzé február elején, amiben Fehérgyarmaton traffipaxozó rendőröket próbál felelősségre vonni. Orosz fő problémája az volt, hogy a traffipaxos jármű szembe áll az érkező forgalommal a sávon belül, emiatt némelyik érkező autó a záróvonal átlépésére is kényszerül. Nehezményezte azt is, hogy a traffipaxozó autónak fel van kapcsolva a lámpája, ami zavarhatta az érkező autósokat.

A Telex megkereste a rendőrséget, hogy a traffipaxozó jármű miért ezt a helyszínt választotta; akadályozta-e indokolatlan mértékben a forgalmat a rendőrség álláspontja szerint; és hogy indult-e valamilyen eljárás Orosz Mihály Zoltán bejelentése alapján?

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy hét elteltével válaszolt, miszerint a nyilvánosságra hozott videofelvétel alapján a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság vezetője parancsoki tényfeltáró vizsgálatot rendelt el. Ennek eredménye alapján szakszerűtlen intézkedés miatt felelősségre vonták az érintett rendőröket, a hasonló esetek elkerülése érdekében pedig megtették a további szükséges intézkedéseket.

Hogy a többi kérdés se maradjon lógva a levegőben, egy rendőrségi és egy civil szakértőt is megkérdeztek az ügyben. Pető Attila, a Kreszprofesszor szerint a KRESZ alapján a rendőrök megtehetik, hogy akár a forgalommal szemben, a sávban állnak meg traffipaxozni, ha a járműforgalmat indokolatlan mértékben nem akadályozzák vele. Viszont álló járművön tompított fényszórót nem használhatnak.

A videó:

A rendőrségi forrás ugyanúgy a KRESZ-szabályra hivatkozott, ami a jogszabály 2009-es módosítása után megengedi, hogy a mérést végző rendőrautó gyakorlatilag bárhol, tehát egyébként tilos helyeken is megálljon, csak indokolatlanul ne akadályozza a forgalmat. A videóban több szögből is látszik a helyzet szerinte, és úgy tűnik, hogy az autók elférnek a rendőrkocsi mellett, ha szűken is, de volt lehetőségük a kikerülésre.

A fentiek alapján viszont ha mérlegre kellene tenni azt, hogy a forgalmi sávban, a forgalommal szemben várakozva, tompított fényszóróval a közlekedőket elvakítva mérik a sebességet és azt, hogy ezzel a tevékenységükkel visszaszoríthatják-e a gyorshajtást az adott szakaszon, mindenki döntse el maga, helyesen jártak-e el a rend éber őrei…

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Trafiboxok a rendőrhiány miatt?

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)