Ritka társaság – Fácánkakasok mellett kaptak lencsevégre egy vadmacskát a Börzsönyben

Povazsan Ferenc a Börzsönybe kihelyezett vadkamerája egy egészen különleges felvételt készített, amin egy gyönyörű téli bundát viselő vadmacska pózol a kamerának, miközben nem messze tőle két fácánkakas figyeli a ragadozó minden mozdulatát, miközben óvatos léptekkel követik a őt.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

A vadmacskák a sűrű, jó takarást biztosító és emberi zavarástól mentes erdőket és bozótosokat kedvelik, amelyek mellett azonban mindig lennie kell nyílt területnek, ahol vadászhatnak. A jelenleg telepített aljnövényzet nélküli erdőket azonban elkerülik, éppen úgy mint a lakott területeket és a zavart élőhelyeket is.

Éjszakai állat, a nappalt főként takarásban, faodvakban, sziklaüregekben, farakások alatt vagy kotorékban tölti. A kotorékként a rókák elhagyott üregeit használják. A vadmacskák magányosan élnek, csak a szaporodási időszakban keresik fel a nőstényeket egy rövid időre a kandúrok. A kifejlett állatok mozgáskörzete akár több mint száz hektár is is lehet, ivartól és kortól és a táplálékmennyiségtől függően. A területükhöz hűek, bár a nőstények jobban ragaszkodnak hozzá, mint a hímek.

vadmacska a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként. A faj fennmaradását nagyban veszélyezteti az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házi macskák való szaporodás.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Évtizedek óta átvernek minket az újrahasznosítással?

Előkerült a börzsönyi hiúz

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)