Előkerült a börzsönyi hiúz

Az elmúlt években időről időre sikerül a kameracsapdáknak megörökítenie az erdők fantomjának is tartott hiúzt a Börzsönyben, de ezúttal töbAz elmúlt években időről időre sikerül a kameracsapdáknak megörökítenie az erdők fantomjának is tartott hiúzt a Börzsönyben, de ezúttal több mint fél évig nem adott jelet magáról a köztudottan a hegységben élő állat.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Végül karácsony előtt készült róla új felvétel, amikor megjelent a Börzsöny Alapítvány egyik kameracsapdája előtt. A kameraképet most közölték a Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán.

Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa.

A hiúz kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere.

Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Hiúz Aggteleken, aranysakál Budán

Újabb farkasos felvételek Aggtelekről

Ismét videón a bükki farkasok

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is