Balog Zoltán támogatta a kegyelmi döntést, de nem mond le – bizalmat szavaztak neki az egyházában

A Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe érkezett kedd délelőtt Balog Zoltán református püspök, volt miniszter, ahová azért rendelték be, hogy magyarázatot adjon a nagy vihart kavart kegyelmi ügyben játszott szerepére. Később olyan információk jelentek meg, hogy a püspök felajánlotta lemondását, azonban sajtóinformációk szerint ezt egy szimpátiaszavazás követett, a többség pedig támogatta Balogot, aki arról is beszélt, hogy valóban támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét és ez hiba volt, ezért bocsánatot kér.

Adód 1%-ával harcolj a pedofília ellen, támogasd a HVIM-t!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldheted el!
Adószám: 18218082-1-07

Összeült a magyarországi református egyház legfőbb törvényhozó testülete, amelyen a tisztségviselők négyötöde vett részt. A tanácskozás egy titkos szavazással ért véget, melyen a jelenlévők 86 százaléka Balog Zoltánt bizalmáról biztosította. Ez derült ki Balog Zoltán nyilatkozatából, melyet egy YouTube-videóban tettek közzé. „Ezt én nekik hálásan köszönöm” – tette hozzá.

Balog elmondta, az elnökségi tanács arra bíztatta, gondolja át közéleti szerepvállalásait, hogy az mennyiben egyeztethetők össze a zsinat lelkészi-elnöki megbízatásával. „Ennek a kérésnek eleget fogok tenni” – jelentette ki.

Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez. Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat egy olyan ügybe akarja belerángatni, melyhez semmi köze nincs. Kegyelmi kérvényekkel egyházunk egyik testülete sem foglalkozott, és nem is foglalkozik

– fogalmazott Balog Zoltán. Elmondta továbbá: kötelességének tartja egyháza nyilvánossága előtt válaszolni a vádakra. Elmondta, jó kapcsolatban van Novák Katalinnal, és tagja a köztársasági elnök tanácsadó testületének.

Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik

– hangsúlyozta.

Híradások szerint Balog Zoltán lobbizhatott azért Novák Katalin köztársasági elnöknél, hogy kegyelmet kapjon K. Endre, a bicskei gyermekotthon börtönbüntetésre ítélt volt igazgatóhelyettese. A cikkek szerint Balog régről ismerte K. Endrét, és emiatt fordult Novák Katalinhoz, akinek korábban mentora és főnöke volt. Balog Zoltán – aki közösségi oldalán egy Novák Katalint támogató posztot is megosztott a köztársasági elnök lemondása után – egy körlevélben tagadta, hogy szerepe lett volna a kérvény felterjesztésében.

Az is felmerült, hogy Orbán Viktor azt várja Balog Zoltántól, hogy vállalja a felelősséget – ezt az állítást Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke később hírlapi kacsának minősítette.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

A lemondásokkal az ügy le van zárva – a CIA nem így gondolja, jön a Budapestmajdan?