Drezda: A bombázás áldozataira való megemlékezést jobboldal-ellenes tüntetéssé változtatnák

1945. február 13-án és 14-én a brit és amerikai légierő kiterjedten bombázta Drezda városát, amely során civilek tízezrei vesztették életüket. Az évforduló a német emlékezetpolitikában rendszeresen vált ki vitákat arról, hogy Drezda legitim célpontnak tekinthető, avagy a hadművelet háborús bűnnek minősül. Ez idén sincs másképpen, célkeresztbe pedig ismét a jobboldaliak kerülnek.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Megemlékezhetünk a háború német áldozataira anélkül, hogy „a jobboldal ellen” nyilatkoznánk? Drezda polgármestere a város elleni légitámadások évfordulóját használja fel a jobboldal elleni kiállás jeleként.

A szövetségesek drezdai bombázásának évfordulója előtt Dirk Hilbert (FDP) polgármester „minden demokratikus erő békés nyilatkozatára” szólított fel a megemlékezés állítólagos szélsőjobboldali kisajátítása ellen. „Nem szabad a február 13-i megemlékezést a múltbeliekre hagyni, akik semmit sem tanultak a történelemből” – figyelmeztetett. Hilbert olyan „jelzést akart, amely olyan hatásos”, mint az elmúlt hetekben az AfD elleni tiltakozások, ahol az Antifa gyilkosságra szólított fel.

Jan Donhauser (CDU) főpolgármester is ellenállásra szólított fel a „neonácik” ellen. Párttársa, Jan Pratzka elmondta, hogy a szász fővárosban csaknem 25 ezer külföldi útlevéllel rendelkező emberre való tekintettel (magyarul migránssal – a szerk.)

„a kozmopolita Drezdát, a toleranciát, az emberi méltóságot és a sokszínűséget” kell választani.

Annekatrin Klepsch (baloldali) hozzátette, hogy a történelem „jobboldali populista és nacionalista félrevezetését” nem szabad megkérdőjelezni.

Ráadásul a helyi AfD többek között a támadások évfordulóján akar megemlékezést tartani. A baloldali szélsőségesek az elmúlt években többször is megpróbálták megzavarni a városi megemlékezést, emellett többször is éljeneztek a környék bombázásainak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A politika töröltette volna a Kitörés Túrát az “Ötpróba” rendszeréből, de Novák Előd “meghekkelte”

A kitörés felülnézetből (+Otto Wöhler tábornok rádiótávirata újratöltve)

(Junge Freiheit nyomán Szent Korona Rádió)