Olasz antifa ügye: Mégsem tartják jó ötletnek az olaszok beleszólni a börtönviszonyokba

Meghátrált az olasz kormány a Magyarországon fogvatartott antifa Ilaria Salis ügyében. Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményben hangsúlyozta hétfőn este, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban lévő szélsőbaloldali antifa ellen indított bírósági eljárásba, így nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezést sem.

Támogassa adója 1%-ával az antifa elleni küzdelmet, a HVIM támogatásával!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az együttes közleményt azt követően adták ki, hogy a két miniszter külön-külön fogadta a Budapesten letartóztatásban levő olasz állampolgár, antifa támadó Ilaria Salis édesapját, Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót.

A külügyi és az igazságügyi tárca vezetője kiemelte, hogy figyelemmel kísérik Ilaria Salis ügyét. Elkötelezték magukat a vád alá helyezett olasz állampolgár jogainak tiszteletben tartatására. Ugyanakkor leszögezték, hogy minden állam jogi önállósággal rendelkezik, és ennek értelmébe nem adott a lehetőség a beavatkozásra, sem ami a bírósági eljárás alakulását illeti, sem a vád alá helyezett személy elhelyezésének módosítását tekintve a jogi eljárás során.

A két miniszter nem nevezte lehetségesnek Roberto Salis és az ügyvéd kérését, miszerint a nőt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe a bírósági tárgyalás időszakára.Utóbbit az olasz hatóságok az eljárásrendtől eltérőnek nevezték, ami a külföldi igazságügyi szervek számára elfogadhatatlan lenne – hangoztatták.

A közleményben Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen lépett az ügyben Orbán Viktor kormányfőnél, és maga Tajani is egyeztetett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. Emlékeztetett, hogy január 30-én a római magyar nagykövetet is behívatták az olasz külügyminisztériumba. Carlo Nordio igazságügyminiszter úgy vélte, a vádlott védelmének kell szorgalmaznia a házi őrizetbe helyezést, amelyet az esetleges büntetőítéletet követően Ilaria Salis olaszországi börtönbe való áthelyezése követhet. Eugenio Lasco ügyvéd úgy nyilatkozott, a külügyminiszter és az igazságügy-miniszter is kizárta annak a lehetőségét, hogy Ilaria Salist a Magyarországon zajló eljárás lezárulása előtt Olaszországban helyezzék házi őrizetbe.

Az olasz diplomácia nem fog beavatkozni, mivel a minisztériumok szerint a bíróság független. Reméljük, így van ez Magyarországon is

– jelentette ki az ügyvéd. A “büszke” édesapa, Roberto Salis azt mondta, a Tajanival és Nordióval való találkozó a vártnál rosszabbul sikerült. „Az olasz kormány nem kíván semmit tenni, minden a magyar bíróságtól függ” – hangoztatta. Úgy vélte, egyedül maradtak, lánya a bírósági ítéletig börtönben fog maradni. Ha nem tudná, így szokás ez bűnözőkkel szemben.

De abban a börtönben meg is halhat

– jelentette ki hangulatot keltve, eltúlozva. Elmondta, hogy Tajani és Nordio szerint 2500 olasz van külföldi börtönökben, és egyetlen eset nem képezhet kivételt a beavatkozásra. Antonio Tajani február 8-án tart parlamenti beszámolót a Salis-ügyről. A jelenleg előzetes letartóztatását töltő Ilaria Salis ellen bűnszervezetben – háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként – elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat. Mint ismeretes, ő volt az egyike azoknak, akik embereket vertek össze az utcán, Budapesten, pusztán azért, mert szélsőjobboldalinak gondolták őket.

(24 nyomán Szent Korona Rádió)

HVIM: Az összes antifát rabláncra kell verni!

Szegény terrorista még videóhívással is tarthatja a kapcsolatot a külvilággal

Ilaria-ügy: Olasz hazafiak gátolták meg az antifa terroristanő dicsőítését

 

Brutális felvételek: Így támadnak külföldi antifák egy túrázóra Budapesten viperával, paprikaspray-vel

Képek az elvtársakról: ezek az antifák jelentek meg a budapesti tárgyaláson