Belharc: Zelenszkij mégis menesztette az ukrán főparancsnokot

Az ukrán kormány értesítette a Fehér Házat, hogy Volodimir Zelenszkij menesztette Valerij Zsaluzsnij-t, a hadsereg főparancsnokát, értesült a Washington Post.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A lap cikkében megjegyezte, a háború kirobbanása óta ez lehet a legjelentősebb személyi változtatás az ukrán hadseregben.

A Washington Post úgy tudja, hogy az amerikai tisztviselők nem támogatták, de nem is ellenezték a lépést, tiszteletben tartva, hogy ezt a döntést Zelenszkij elnöknek kell meghoznia.

Ugyan hivatalosan még nem jelentette be Ukrajna Zsaluzsnij távozását, a nemzetközi sajtó ezt már készpénznek veszi.

A legélesebb konfliktus Zelenszkij és Zaluzsnij között alakult ki a kudarcba fulladt ellentámadás miatt, amit tovább élezett, hogy a hadsereg vezetője kendőzetlen őszinteséggel fejtegette a nyilvánosságban a nyári műveletek sikertelenségének okait.

Decemberben az ukrán sajtóban már arról cikkeztek, hogy Zelenszkij több katonai döntésben is megkerülte a főparancsnokot. Az elnök a vélelmezett összekülönbözésről egy sajtótájékoztatóan azt mondta, munkakapcsolatban vannak a főparancsnokkal.

Ő és a vezérkar felel a harctéri helyzetért. Számos megoldandó kérdés van azon a területen

– fogalmazott.

Tavaly év végére az ukránok csaknem fele (43 százaléka) gondolta úgy, hogy valamilyen nézeteltérés van Zelenszkij és Zaluzsnij között, de csak nyolc százalékuk tartotta komolynak a konfliktust. A többség (35 százalék) csupán átmeneti összezörrenésnek tartotta a dolgot. A felmérést készítő Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) igazgatója kiemelte, hogy Zaluzsnij elmozdítása vélhetően komoly hullámokat verne: leváltását az ukránok 72 százaléka venné rossz néven.

Zaluzsnij kirúgásának meglehet a politikai ára: a kutatásból kiderül, hogy a Zelenszkijben bízók 72, míg az ukrán elnökkel szemben bizalmatlanok 76 százaléka rosszallná a főparancsnok elmozdítását, aki a kudarcos nyári ellenoffenzíva ellenére is a legnépszerűbb katonai vezető a háború sújtotta országban. Az emberek 92 százalékának bizalmát élvezi, megelőzve a második helyezett Kirilo Budanovot, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) főnökét, akit 60 százaléknyian támogatnak (sajtóértésülések szerint neki és Olekszandr Szirszkij vezérezredesnek, az ukrán szárazföldi erők parancsnokának is felajánlották, hogy átveheti Zaluzsnij helyét, de mindketten visszautasították a felkérést).

A főparancsnok népszerűsége még Zelenszkijét is lekörözi. A KMISZ legutóbbi, tavaly december eleji kutatása szerint az ukrán elnök bizalmi indexe egy év alatt húsz százalékot apadt. 2022 decemberében még az emberek 84 százaléka bízott az elnökben, tavaly decemberben már csak 62 százalékuk. Ezzel párhuzamosan minden állami intézmény (kormány, törvényhozás, rendőrség, titkosszolgálat) veszített a népszerűségéből, egyet kivéve: Zaluzsnij hadseregében továbbra is 96 százaléknyian bíznak.

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Nem mostanában lesz Ukrajna NATO tag

Már alig tud katonákat mozgósítani Ukrajna