Nem mostanában lesz Ukrajna NATO tag

Ukrajna és kulcsfontosságú szövetségesei nyomást gyakorolnak a NATO-ra, hogy egy közelgő nyári csúcstalálkozón hívják meg Kijevet a katonai szövetséghez való csatlakozásra, de az USA és Németország ellenállásába ütköznek.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Kijev a kelet-európai NATO-tagállamok, köztük Lengyelország és a balti államok támogatását élvezi, akik Ukrajna NATO-tagságában hatékony és gazdaságos eszközt látnak Oroszország kelet-európai területi ambícióinak ellensúlyozására – jegyzi meg az FT.

Az Egyesült Államok és Németország azonban, mint az Ukrajnának nyújtott katonai és gazdasági segítség fő támogatói, fenntartják elkötelezettségüket Ukrajna esetleges NATO-tagsága mellett, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi pillanat nem kedvez a NATO-tagsági folyamat elindításának. Ehelyett az a prioritásuk, hogy fegyverek és lőszerek formájában folyamatos támogatást nyújtsanak Ukrajnának, hogy rövid távon fenntarthassa az Oroszország ellen folyó harcot – írja az FT.

Ukrajna NATO-aspirációi

Tavaly július 11-12-én Vilniusban egy történelmi jelentőségű NATO-döntés megerősítette Ukrajna jövőbeli tagságát, de Ukrajna nem kapott meghívást. A NATO-csatlakozáshoz Ukrajnának biztonsági és politikai reformokat kell végrehajtania. Továbbra is bizonytalan azonban, hogy Washington és 32 másik szövetségese, köztük Svédország, egyetértenek-e a következő lépésekről.

A Rating Group tavalyi közvélemény-kutatása szerint az ukrajnai ukránok 83%-a, az Európában élők 86%-a támogatja a NATO-tagságot. Az ukrajnai ukránok mindössze 6%-a, az európaiak 4%-a ellenzi a szövetséghez való csatlakozást.

A Gallup 2023 októberében végzett felmérése kiemelte, hogy az ukránok 69%-a úgy véli, hogy tíz éven belül csatlakozni fognak a NATO-hoz. Ez az optimizmus kiterjed az ország európai uniós csatlakozására is: négyből közel három személy sikeres pályázatot jósol.

A következő NATO-csúcstalálkozón sem biztos, hogy meghívják Ukrajnát a szövetséghez való csatlakozásra

A következő NATO-csúcstalálkozóra 2024. július 9-11. között kerül sor Washingtonban, az Egyesült Államokban.

Boris Ruge, a NATO politikai és biztonságpolitikai főtitkárhelyettese az LRT RADIO-nak adott interjújában elmondta, hogy Ukrajnát nem biztos, hogy idén meghívják a NATO-ba:

“A következő lépés a meghívás lenne, és nem világos, hogy Washingtonban sor kerül-e majd a meghívásra.” – mondta.

Miközben az amerikai kongresszus republikánusai továbbra is hónapok óta halogatják egy új ukrajnai segélycsomag jóváhagyását, Biden amerikai elnök azzal riogatta a kongresszus vezetőit, hogy a megfogyatkozott ukrán erőknek nyújtott támogatás megkurtítása azzal a kockázattal jár, hogy az ellenségeskedések átterjednek a szomszédos NATO-országokba, és ezáltal az amerikai csapatokat közvetlen konfrontációra kötelezik az oroszokkal.

Az olyan támogatók, mint Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár, azzal érvelnek, hogy Ukrajna meg nem hívása vétójogot ad Putyinnak a NATO-bővítéssel kapcsolatban, és “arra ösztönzi őt, hogy a végtelenségig folytassa az ellenségeskedést Ukrajnában”.

Egyes tisztviselők szerint azonban Ukrajna túl korai meghívása teljes körű NATO-Oroszország háborút válthat ki – írja az FT -, tekintettel a szövetség kollektív védelmi záradékára, amely szerint minden NATO-tag köteles megvédeni bármely megtámadott nemzetet.

Korábban Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Ukrajna “NATO-taggá fog válni”, de nem közölt határidőt.

A tavalyi NATO-csúcson Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Németország a legkonzervatívabb Ukrajna jövőbeli NATO-tagságát illetően. Megjegyezte továbbá, hogy nem tisztázott, hogy milyen feltételek mellett – milyenek legyenek azok, és kik fogalmazzák meg Ukrajna jövőbeli NATO-tagságának feltételeit.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Magyarország sem áll Svédország NATO-s csatlakozásának útjába

(Euromaidan Press nyomán Szent Korona Rádió)