Római temetőre számítottak, de ,,csak” egy 300 síros avar temetőt találtak Szentendrén (képek)

A szentendrei SPAR áruház előtti építési terület feltárása során a régészek sírok nyomaira bukkantak, amiről a talajban lévő egymás melletti ellipszis alakú sötét foltok árulkodtak. A kutatók római kori sírokra számítottak, hiszen Óbudán és környékén jelentős római leletanyag található. A feltárás nem igazolta be a régészek feltevését, mert római helyett egy hatalmas kiterjedésű avar kori temetőre bukkantak, amely közel 300 (!) sírt tartalmaz. Ez a felfedezés jelentősége miatt kiemelkedő a régió történetében és régészeti kutatásaiban.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A sírokat korábbi évszázadokban (valószínűleg a hantolás után nem sok idővel) már fosztogatták a sírrablók, így a leletek között nem találtak fémtárgyakat vagy használati eszközöket. Ennek ellenére a csontvázak és a temetkezési szokások elemzése még mindig fontos betekintést nyújt az avar kori kultúrába és életmódba.

Az elszíneződés Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

Régészeti munkák befejezése

A régészeti munkák tervezett befejezése február elején várható, amely után az építkezés megkezdődhet a területen. A kutatások során felmerült újabb részletek és információk további ásatásokra vagy további kutatásokra ösztönözhetik a szakembereket a területen.

A feltárás Forrás: szentendre.hu

Jelentős méretű csapat dolgozik az ásatáson

A kutatócsapat tagjai nagyjából harminc főből állnak, akik a területen végzik a szükséges ásatási munkálatokat. Az ásatások során már több mint 300 sírt tártak fel, amelyek között lovas temetkezések is előfordultak, amelyek izgalmas információkat nyújtanak az avarok életéről és kultúrájáról.

További vizsgálatok

Az előkerült leletek tisztítása és elemzése után kerülnek majd a múzeum raktárába, ahol további vizsgálatokra várnak. Az antropológusok által végzett elemzés mellett remélhetőleg DNS-vizsgálatok is segítenek az azonosításban és a sírokban eltemetett egyének rokonsági kapcsolatainak feltárásában.

A leletek Forrás:szentendre.hu

Időjárási kihívások

Az ásatási munkák az időjárás kihívásaival is megküzdve folytak, de a tervezett befejezés február elején már közel van. A munkálatok végével a terület átadható lesz az építkezési munkálatoknak, melyek újabb lehetőségeket és felfedezéseket hozhatnak a régészek számára.

Különleges régészeti leletet találtak az egykori visegrádi királyi palota feltárásánál

Régészeti szenzáció Székesfehérváron

(Szent Korona Rádió)