Ezzel oltják majd a szúrólánggal égő e-tüzeket

Az elektromos játművek terjedése sok vitát vált ki. Van aki szerint nem is annyira környezetbarát a technológia, mint ahogy a klímahívők hirdetik, illetve van aki az e-várművek veszélyeire is felhívja a figyelmet. Ilyen lehetséges veszélyforrás az elektromos autók tüze. Ha kigyullad az e-autó akupakkja, akkor az nem is akárhogy ég.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az elektromos autótüzeket főleg sérülések okozzák, amik nem kívánt kémiai folyamatokat okoznak, ami hatására felforrósodik az akkumulátor, mígnem kigyullad. Az ilyen tüzek azért nagyon veszélyesek és jelentenek nagy kihívást a tűzoltóknak, mert az égés közben oxigén és éghető mérges gázok keletkeznek. Ezek az anyagok amellett, hogy rendkívül ártalmasak, ráadásul kiválóan égnek, a keletkező oxigén pedig táplálja is az égésüket. Így hiába vonják meg az oxigént – például takarják le oltótakaróval a kocsit – az égés ugyan úgy folytatódik tovább.

Az akkumulátorok így égésük közben akár méteres szúrólánggal is éghetnek, ami rendkívül veszélyes. Az egyetlen megoldás az oltásra így a hűtés maradt, ami azért nehéz, mert az akkumulátor külső védőburka gátolja azt. Olyan, mintha úgy akarnánk eloltani egy tetőtüzet, hogy közben a cserepet locsoljuk. Ebbe a folyamatba segít beavatkozni az oltólándzsa. A fém eszközt a tűzoltók egy kalapács segítségével ütik be az akkupakk fém lemezébe, ami a dárda hegyén lévő lyukakon vizet juttat az akkupakkba, ami lehűti, eloltja azt.

Az oltólándzsa használata. Forrás: Ripost

A közút növelte a készletet

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) összesen 13 e-oltólándzsakészletet szereztek be és adományoztak a Katasztrófavédelemnek. Ezzel az új felszereléssel közel megduplázták az elektromos járművek tűzoltásához szükséges eszközök számát, hatékonyan növelve a közlekedésbiztonságot az országban.

Az e-oltólándzsák azonban forradalmasítják az elektromos járművek oltását. Ezek az eszközök lehetővé teszik a tűzoltóknak, hogy gyorsan és hatékonyan végezzék el a tűzoltást, minimalizálva ezzel az útszakaszok lezárásának idejét és csökkentve a közlekedési fennakadásokat. Az oltólándzsák segítségével a tűzoltók könnyen és gyorsan átszúrhatják az elektromos járművek akkumulátorcsomagját, hogy lehűthessék és megakadályozzák az esetleges robbanásveszélyt.

Korábban a katasztrófavédelem csak egy-egy e-oltólándzsával rendelkezett vármegyénként. Most azonban a Magyar Közút és az MKIF együttes erőfeszítéseivel további 13 e-oltólándzsát adományoztak a katasztrófavédelemnek. Ezzel jelentős lépést tettek a közúti biztonság javítása felé, és hatékony segítséget nyújtanak a tűzoltóknak az elektromos járművek okozta vészhelyzetek kezelésében.

Leégett egy migráns szállás – helyiek akadályozták a tűzoltást

(Szent Korona Rádió)