F-35-ösök hasíthatnak 2031-től Csehország egén

Csehország védelmi minisztere Jana Černochová és az Egyesült Államok prágai nagykövete, Bijan Sabet a mai napon aláírta a 24 db, ötödik generációs F-35A beszerzésére vonatkozó megállapodást.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A hivatalos közlemény adatai szerint Csehország eddigi legnagyobb fegyverbeszerzési programjaként, 150 milliárd cseh korona értékben vásárolja meg az új típust. A megállapodás értelmében az első példányok 2031-ben érkezhetnek, a szállítások pedig tervezetten 2035-ben fejeződnek be. A cseh védelmi miniszter kapcsolódó nyilatkozatában elmondta, hogy a megállapodás aláírásával új korszak kezdődik nemcsak az ország, de a haderő életében is.

A Cseh Légierő – hazánkhoz hasonlóan – 14 db JAS 39C/D Gripent tart hadrendben: a cseh példányok lízingszerződése, mely két évvel meghosszabbítható, 2027-ben jár le. A nyilvánosságra került adatok alapján Csehország évi 1,7 milliárd cseh koronát fizet a Gripenek lízingeléséért.

Szintén friss hír, hogy a Cseh és a Német Légierő parancsnokai is egyeztettek az ötödik generációs típus kapcsán jövőbeni közös gyakorlatok, illetve a kiképzés terén. Az előzetes ütemterv szerint Németország 2026-ban, Csehország pedig 2031-ben kaphatja meg az első példányokat. Az együttműködés vélhetően nem áll meg ennél a két országnál, hiszen Európában több ország is az F-35-ös rendszeresítése mellett döntött.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Tényleg a magyar lesz a térség meghatározó hadereje?! Hát nagyon nem…

Törökország megkapja a régóta kért F-16-osokat

(Jetfly nyomán Szent Korona Rádió)