Törökország megkapja a régóta kért F-16-osokat

A politikai nyomásgyakorlás nagy fegyvere az USA-nak az úgynevezett szövetségeseivel szemben. Törökországnak például addig nem indították meg az F-16-osok átadását, amíg az nem szavazta meg a svéd NATO-csatlakozást.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az amerikai külügyminisztérium egy nappal azután közölte, hogy előbbre hozzák 40 Lockheed Martin F-16-os és közel 80 modernizációs csomag eladását Törökországnak, hogy Ankara teljes mértékben befejezte Svédország NATO-tagságának ratifikálását, amely közvetlenül kapcsolódik a repülőgépek eladásához.

A Biden-kormányzat egyidejűleg 20 Lockheed F-35 lopakodó vadászrepülőgép eladását is előmozdította a NATO-szövetséges Görögországnak, egy 8,6 milliárd dolláros üzletet, amelyet Washington azért támogatott, mert megpróbál egyensúlyt teremteni a két szövetséges tag között, akik között a múltban is feszült volt a viszony.

Törökország először 2021 októberében kérte a repülőgépeket, de Ankara késlekedése a svéd NATO-pályázat ratifikálásának jóváhagyásával komoly akadályt jelentett a kongresszus jóváhagyásának elnyerésében.

A török parlament 20 hónapos késedelem után a hét elején ratifikálta Svédország NATO-pályázatát, és ezt követően Joe Biden amerikai elnök levelet írt a kongresszus kulcsfontosságú bizottságainak vezetőinek, amelyben sürgette őket, hogy “késedelem nélkül” hagyják jóvá az F-16-osok eladását.

A hivatalos értesítés külügyminisztérium általi átadását követően a kongresszusnak 15 napja van arra, hogy kifogást emeljen az eladás ellen, ezt követően az véglegesnek minősül. Az amerikai tisztviselők nem számítanak arra, hogy a kongresszus megakadályozza bármelyik eladást, annak ellenére, hogy egyes képviselők kritikával illetik Törökországot.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Eladjuk a BTR-eket Szerbiának

Kína újabb teszteket hajtott végre a legújabb repülőgép-hordozójával

(Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)