Világszerte nőtt a keresztényüldözések száma a tavalyi évben

Az Open Doors nevű szervezet minden évben kiadja a keresztényüldözési indexet. Ez megmutatja, hogy a korábbi évekhez képest mennyivel nőtt vagy csökkent a keresztényüldözések száma világszinten. Sajnos minden évben egyre rosszabb az eredmény. Az Open Doors szerint a valós számok sokkal magasabbak lehetnek, csak nehéz dokumentálni minden esetet.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Új nemzetközi csúcsot ért el a keresztények elleni gyűlölet a világban. 2024-et írunk, és féktelen erőszakot tapasztalunk – jegyezte meg Markus Rode, az Open Doors németországi keresztény segélyszervezet vezetője. A 2022 október elejétől 2023 szeptember végéig tartó időszakra vonatkozó világméretű keresztényüldözési indexet a szervezet most tette közzé.

A számok sivár képet festenek a szóban forgó, összesen több mint kétmilliárd embert számláló vallási csoport követőivel való bánásmódról. Világszerte tízezreket űznek el, vernek meg, gyilkolnak meg vagy tüntetnek el munkatáborokban és sötét börtönökben. A vizsgált időszakban világszerte csaknem ötezer keresztényt öltek meg hitük gyakorlása miatt. Az Open Doors szerint a valós szám ennél sokkal magasabb, mert a különböző konfliktusok miatt nehéz dokumentálni minden esetet.

Közel 43 ezer hívő tapasztalt fizikai erőszakot vagy halálos fenyegetést egy év alatt. Különösen gyorsan nőtt a keresztények otthonai elleni támadások száma. Az előző év azonos időszakához képest az ilyen incidensek száma 371 százalékkal, mintegy 4500-ról körülbelül 21 500-ra nőtt, és több mint kétszer ennyi embert űztek el otthonából, akik később bujkálni kényszerültek.

Templomokat is megtámadtak vagy bezártak; egyes esetekben szélsőségesek, de néha maguk a kormányok is. A helyzet Észak-Koreában, Kínában, Indiában, Nigériában, Nicaraguában, Etiópiában, Ruandában, Szudánban, Burkina Fasóban, Nigerben és Angolában a legdrámaibb. A hatóságok azonban tavaly Európában is számos olyan esetet regisztráltak, amikor keresztényekkel voltak ellenségesek.

Ha keresztényeket fedeznek fel, családostul politikai bűnözőkként munkatáborokba deportálják vagy a helyszínen megölik. A más keresztényekkel való találkozás ezért szinte lehetetlen, és csak a legszigorúbb titokban történhet

– állítja az Open Doors. A szomáliai al-Shabaab terrorszervezet, amely az iszlám vallás egy modernista, eltorzított ágát képviseli, saját küldetésévé tette a keresztények kiirtását.

Eritreában eközben a kormány nem hajlandó elismerni bizonyos keresztény csoportokat, és nem riad vissza az erőszakos szankcióktól sem. Nigéria sem biztonságos ebből a szempontból.

“A keresztények ott az iszlám elnyomás, az etnikai-vallási ellenségeskedés, a diktatórikus paranoia, a szervezett bűnözés és a korrupció kimerítő kombinációjától szenvednek”

 – mutatott rá az Open Doors. Tízből kilenc vallási indíttatású gyilkosság Afrikában ebben az országban történt. Fontos megjegyezni, hogy az “iszlám elnyomás” kifejezés nem feltétlenül helyes, hiszen a keresztényellenesség csak a modern, szalafita és vahabita irányzatokra jellemző, akik félreértelmezik a Korán tanítását. Libanonban és több más országban is békében él egymás mellett a kereszténység és a tradicionális iszlám.

A keresztények nincsenek biztonságban a tengerentúlon sem

Latin-Amerikában is különösen drasztikusan romlott a helyzet. A leggyorsabban Nicaraguában, ahol a kormány egyre nyíltabban ellenséges az egyházakkal.

“Bárkit, aki kritizálja a véleménynyilvánítás szabadságának a kormány általi elnyomását – akár vallási, akár más okokból – letartóztatnak. Az egyetemek elveszítik engedélyeiket, a keresztény tulajdonban lévő ingatlanokat és médiát elkobozzák, a papokat és püspököket pedig kémkedéssel vádolják”

– figyelmeztet jelentésében a segélyszervezet.

A latin-amerikai országok közül azonban Kuba számít a legrosszabbnak, a nyomás ott a kommunista diktatúrákból ered. A kommunista párt az ideológiája szerint próbálja irányítani az egyházat. Ha egyházi és közösségi vezetők vagy keresztény aktivisták bírálták a rezsimet, akkor letartóztatásokra, lejárató kampányokra, mozgáskorlátozásra, börtönbüntetésre lehetett számítani.

Az európai kereszténységnek is van mitől félnie

Európát is egyre gyakrabban megrázza egy-egy komolyabb eset. Egy marokkói férfi Spanyolországban egy templomban arra szólította fel a hívőket, hogy csatlakozzanak az iszlámhoz, és végül machetével megölte a sekrestyést, a papot pedig súlyosan megsebesítette a nyakán.

Szobrokat loptak el több templomból is, kőkereszteket rongáltak meg egy temetőben, a kiállított betlehemből ellopták a Kisjézust, egy másik esetben teljesen leromboltak egy betlehemet. Klímaőrültek karácsonyfákat rongáltak. A kölni dómban fokozott terrorkészültség mellett tartották meg a karácsonyi éjféli misét, néhány iskolában pedig betiltották a karácsonyi és a Mikulás-ünnepségeket. Ez csak néhány példa a keresztény szimbólumokat, szent helyeket és hagyományokat ért támadásokból az elmúlt hetekből Európából.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Frissítés: Elfogták a rongálót – Másodszor is keresztényellenes vandalizmus áldozata lett a dunavecsei Szűz Mária szobor

Vallásgyalázás karácsonyra – Műkörmös, tetovált transznak állították be Jézust

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)