Karácsony és Jézus születésének ünneplése a “terrorfészek” Bejrútban?!

A cionista kottából játszó médiából úgy tűnhet, hogy Bejrút egy terrorista fészek, hiszen Arúrit, a Hamász politikai szárnyának egyik legfontosabb emberét is ott likvidálták, a helyzet egészen más. Minden bizonnyal első gondolatunk az lehet utána, hogy “na, kereszténynek lenni ott biztosan kínszenvedés”. Mindeközben a muszlimok és keresztények együtt ünneplik a karácsonyt. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Libanon egy több vallású ország, ahol a muszlimok és a keresztények együtt élnek békében és harmóniában. A karácsony minden évben különleges időszakot jelent az országban, nemcsak a keresztények, hanem a muszlimok számára is. A fények, a karácsonyfák és az ünnepi hangulat mindannyiunkat megérintenek, de sokan felteszik a kérdést, hogy miért ünneplik a muszlimok is ezt a keresztény ünnepet, és vajon mennyire fér össze ez a hitükkel. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a libanoni muszlimok válaszait, és rámutatunk arra, hogy Krisztus születése milyen fontos szerepet játszik a muszlim teológiában is.

A muszlimok karácsonyi ünneplésének oka összetett, és több tényező együttes hatásaként értelmezhető. A legelső tényező, amely magyarázatot ad erre a jelenségre, az a Krisztusnak és Máriának a Koránban betöltött szerepe.

A Koránban Jézust (arabul: `Isa) prófétának tartják, aki Istentől kapott küldetést. A Korán több helyen is megemlíti Jézus születését, és azt tanítja, hogy ő egy csodatevő volt, aki Isten segítségével gyógyított betegeket, feltámasztotta a halottakat, és még a vizet is borrá változtatta. A Korán szerint Jézust a kereszten nem ölték meg, hanem Isten élve magához emelte (ez nyilván egy teológiai különbség), és az utolsó napon visszatér az emberek ítéletére.

A muszlimok számára tehát Jézus egy fontos próféta, aki Isten szolgája, és csodákat tett. A Koránban foglalt tanítások alapján a muszlimok tisztelik Jézust, és elismerik születését. Ezért nem meglepő, hogy sok muszlim ünnepli a karácsonyt, mint Jézus születésének ünnepét.

Emellett a karácsony Libanonban egy olyan időszak, amely lehetőséget teremt a muszlimok és a keresztények számára, hogy együtt ünnepeljék az összetartozást és a békét. A karácsonyi ünnepségeken a muszlimok és a keresztények együtt vesznek részt, és ez egy fontos alkalom arra, hogy megerősítsék a közösségi kohéziót.

De mit is mond erről az utca embere? Haram (bűn) -e megünnepelni a karácsonyt? A válaszok igen sokrétűek, íme néhány belőlük: “Miért lenne bűn?”; “Nincs benne semmi bűnös.”, “Jézus születése ugyanolyan fontos számunkra, mint a keresztényeknek.”; “Ebben az országban mindent együtt ünneplünk.”

Hogy mennyire fontos a Libanoniak számára a karácsony, azt például a karácsonyi fények felgyújtásakor zajló nagy ünneplés is jól mutatja. Az alábbi videó a bejrúti esemény során készült:

A zsidók és a muszlimok reakciója Krisztusra érdekes összehasonlításra ad lehetőséget. Míg a zsidók között gyakran található keresztény-ellenesség, a muszlimok körében megfigyelhető egyfajta kereszténybarátság. A zsidó vallás szerint Jézus nem Messiás, és nem is Isten fia, emellett még vissza is utasították Jézust mint Isten prófétáját, és csalónak nevezték, majd megölették őt. Ezzel szemben a Koránban való elismerés és tisztelet megkülönbözteti a muszlimok hozzáállását, amely a két vallási közösség közötti történelmi és teológiai különbségeket részben áthidalja.

Ebből is látszik, hogy a muszlimok számára Krisztus születése nem csupán a keresztények ünnepe, hanem egy olyan esemény, amely tiszteletet érdemel. Az ünnepi időszak megmutatja, hogy a vallási különbségek ellenére a libanoni társadalom együtt ünnepelheti az ünnepeket, és ezáltal erősítheti a muszlim és a keresztény vallás közötti kölcsönös megértés és elfogadás szellemét.

Példák az iszlám-keresztény együttélésre (videók)

Közösen tiltakoztak a keresztények és a muszlimok az LMBTQP-propaganda iskolába vitele ellen Kanadában

Menóra mánia Európában, de állítanak-e karácsonyfát a Knesszetben?

(Szent Korona Rádió)