Oroszország új katonai előőrsöket telepített a szíriai Golán-fennsík határaira

2023. november elején Oroszország újrakezdte a katonai járőrözést Quneitra déli részén, Mualake és Qadir al-Bustan között. Az orosz védelmi minisztérium január 3-án két új pontot telepített a megszállt szíriai Golán-fennsíkra a Szíria és Izrael közötti tűzszünet megfigyelésére.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az orosz védelmi minisztérium január 3-án két új pontot telepített a megszállt szíriai Golán-fennsíkra a Szíria és Izrael közötti tűzszünet megfigyelésére.

A védelmi minisztériumhoz tartozó orosz Megbékélési Központ helyettes vezetője, Vadim Kulit admirális elmondta, hogy országa két katonai pontot telepített Dél-Szíriában a demilitarizált övezetben egyre erősödő provokációk miatt.

Az orosz hírügynökség (TASZSZ) szerint az új pontokon az orosz katonai rendőrség egységei állomásoznak, hogy “felügyeljék a tűzszünetet”.

Az Enab Baladi quneitrai tudósítója arról számolt be, hogy a katonai állások a Quneitrától délre fekvő Mualaqah és Ghadir al-Bustan falvakban helyezkedtek el.

Oroszország több mint egy év kihagyás után 2023. november elején újra megkezdte katonai járőrözését Dél-Szíriában, mivel egy orosz katonai járőr Quneitrától délre, Mualaqah és Ghadir al-Bustan között, a rezsim hadseregéhez tartozó kormányzóságtól délre fekvő 90. dandárhoz tartozó Safra század közelében haladt.

Az Enab Baladi quneitrai tudósítója annak idején arról számolt be, hogy egy orosz járőr a megszállt területekkel való határ közelében indult körútra, és a Safra századon belül tartott egy kört.

Az orosz járőrök több mint egy évre teljesen eltűntek a térségből, miután Oroszország 2021 közepén kiürítette a kormányzóságtól északra fekvő Vörös Hegyek katonai állásait, és azóta nem tért vissza a területre.

Izrael 1967-ben foglalta el a Golán-fennsíkot, és az 1973-as tűzszüneti megállapodás értelmében a szíriai erők nem léphettek be az ütközőzónába. Az elmúlt években a szíriai kormány azzal vádolta Izraelt, hogy a megszállt Golán-fennsík határán, különösen Quneitra vidékén és a szomszédos területeken ellenzéki csoportokat támogat.

2018-ban a szír kormány orosz támogatással visszaszerezte az ellenőrzést Dél-Szíria felett, amit akkoriban “rendezési megállapodásként” ismertek, ez a nehézfegyverek visszavonásához vezetett az ellenzéki frakcióktól, és a “rendezést” elutasítókat az ellenzék utolsó északnyugat-szíriai erődítménye felé telepítette át.

Ugyanebben az időszakban a szír erők visszatértek a megszállt Golán-fennsíkkal közös határhoz közeli állásaikba, míg Oroszország a Quneitra és Daraa kormányzóságok területein helyezkedett el, majd az ukrajnai háborúja kezdetével kivonult onnan.

A cél

Dr. Nasr al-Yousef, az orosz ügyek szakértője az Enab Baladinak elmondta, hogy a két pont célja a Szíria és Izrael közötti provokatív műveletek megfigyelésében foglalható össze, “mert Izrael azt állítja, hogy a szíriai fél részéről olyan mozgások figyelhetők meg, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, és fordítva, a szíriai fél azt mondja, hogy az izraeli nyomás állandó”.

Al-Yousef úgy véli, hogy e pontok elhelyezésével Oroszország megpróbálja a bíró és a közvetítő szerepét játszani a két fél között, úgy, hogy ezek a pontok csak megfigyelő szerepet töltenének be.

Hozzátette, hogy a jelenlegi szíriai helyzet azért megfelelő Oroszország számára, mert az Izrael és Gáza között dúló háború elterelte a Nyugat figyelmét az Ukrajnában zajló eseményekről. Kijelentette: “Oroszország azonban nem akarja, hogy a háború tovább terjedjen, hogy kiterjedjen Szíriára, mert Szíria jelenlegi elnökének jelenléte jó Oroszországnak , és a status quo fenntartása ebben a szakaszban az ő érdeke is”, és Oroszország ezeken a pontokon keresztül igyekszik majd megakadályozni az Izrael és Szíria közötti helyzet további elmérgesedését.

Fokozatos eszkaláció

Oroszország kivonulása Dél-Szíriából megnyitotta az ajtót az iráni milíciák számára, hogy beszivárogjanak a területre, ami kiszolgáltatottá tette a területet Izrael ismételt támadásainak.

Musztafa al-Nuaimi, az iráni ügyekre szakosodott kutató az Enab Baladinak elmondta: “A fokozatos eszkaláció jelenetének vagyunk tanúi mind az iráni, mind az izraeli fél részéről”.

Al-Nuaimi úgy látja, hogy az orosz fél megpróbálja átpozícionálni magát, hogy elhárítsa az izraeli fél minden olyan kísérletét, amely ezen a fronton a földön előrenyomulásra irányulna, legalábbis az iráni milíciákat távol tartja a Golán-fennsíkkal szomszédos déli területtől.

Véleménye szerint ez az intézkedés nem fogja elriasztani ezeket a milíciákat, mert a szíriai rezsim erőinek öltözve térnek vissza a térségbe, és visszatér a korábbi forgatókönyv, miszerint az izraeli repülőgépek a térségben ledobott papír röplapokon elrettentő üzeneteket közvetítenek, amelyek a Hezbollah és a Quds Force milíciák és más Iránhoz hű milíciák vezetőit fenyegetik. Ráadásul az izraeli fél nem bízik abban, hogy Oroszországnak megvan a szárazföldi katonai kapacitása ahhoz, hogy 45 kilométeres mélységig ellenőrizze a területet, ezért al-Nuaimi inkább a csata elhalasztásának forgatókönyvére számít, mintsem annak lefújására.

Ha Irán a katonai pontok közelében helyezkedne el, Izrael légicsapásokat intézne ellene – folytatta -, ami így vagy úgy, de hozzájárulna az orosz katonai pontok felállítása után kötött bármilyen utólagos megállapodás összeomlásához, amit al-Nuaimi csupán egy katonai protokollnak tekint, amely megakadályozza, hogy az izraeli fél csapásokat intézzen a Szíria déli térségében lévő iráni pozíciók ellen, “de a visszahatásai sokkal jelentősebbek lesznek, ha ezek a milíciák megmaradnak az újrapozícionálás után”.

Amióta a Hamász 2023. október 7-én elindította a Gázai övezet környékén az “Al-Aksza áradása” műveletet, és a Hezbollah begyújtotta a dél-libanoni frontot, a Szíriában Izraellel közös déli fronton többször is rakétakilövések történtek a megszállt Golán-fennsíkon lévő izraeli települések felé.

Az izraeli légierő és tüzérség válaszul ezekre a rakétákra azok dél-szíriai forrásait vette célba, amelyek közül néhányan tovább mentek, és válaszul a rakéták kilövésére többször bombázták a szír kormány erőinek katonai állásait Daraa, Quneitra és As-Suwayda kormányzóságokban.

2020-ban az izraeli Alma Center kiadott egy jelentést, amely egy “Golan File” nevű iráni hírszerzési egységről szólt, amely a libanoni Hezbollah megbízásából egy dél-szíriai “terrorsejt” infrastruktúrájának kiépítésén dolgozik. A jelentés szerint e tevékenység célja az információgyűjtés és az Izrael elleni műveletek végrehajtása. Az egység tagjai és operátorai pedig helyi szíriai lakosok, akik jól ismerik a területet, és el tudnak vegyülni a helyi lakossággal.

Izrael megsérti a határokat

2022 közepe óta izraeli katonai járművek dolgoznak egy út építésén és aszfaltozásán Szíria területén belül az Enab Baladi Quneitra kormányzóságbeli tudósítója szerint. Az eseményekről izraeli tudósítók tájékoztattak, amelyek közül a legutóbbi 2022 novemberében történt, amikor az izraeli Kan 11 csatorna egy olyan riportot sugárzott, amely rögzített felvételeket tartalmazott a szíriai területről.

Az izraeli védelmi erők 2022 közepén hat Merkava harckocsiból és két katonai buldózerből álló katonai erővel léptek be a szíriai területre, amelyet számos katona kísért, hogy a határokat és a járműveket megfigyeljék, és a “Sofa 53” nevű utat építsék.

A tudósító arról számolt be, hogy az izraeli járművek a mai napig dolgoznak az út kikövezésén, és a munkálatok mélysége a szíriai területen belül legalább mintegy 100 méter, egyes területeken elérve az egy kilométert.

 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Mérlegen Oroszország szíriai jelenléte

Oroszország megkérdőjelezi Izrael szuverenitását a Golán-fennsík és Jeruzsálem felett

(Mete Sohtaoğlu nyomán Szent Korona Rádió)