Ő volt az első Habsburg, aki megkapta a Szent Koronát

Habsburg Albert főherceg 25 esztendősen, 1422-ben vette feleségül Luxemburgi Zsigmond magyar, német és cseh király leányát, Erzsébetet. Részt vett apósa oldalán a huszita háborúkban, az 1430-as években pedig a magyar végeken is harcolt. Zsigmond örökösének jelölte ki, majd halála után a magyar főurak egy csoportja Pozsonyban meg is választotta Albertet.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

1438. január 1-jei koronázásával ő volt az első Habsburg a magyar trónon.

Számos országot és koronát örökölt, helyzete mégsem volt irigylésre méltó. Választott királyi státusza gyakorlatilag egész uralkodása alatt gúzsba kötötte. A magyar nemesek az uralkodói hatalom gyengítésére törekedtek, és meg akarták előzni, hogy a cseh és a német korona birtokában Albert elhanyagolja a hazai ügyeket, főleg a török elleni harcot. Félelmük nem is volt alaptalan, mert mire a király egy sziléziai háború és egy lábtörés után végre Szendrő várának megoltalmazására indult 1439-ban, már késő volt. II Murád szultán nem csak a Duna-parti erődöt foglalta el, de egész Szerbia a kezére került.

Albert Délvidékre tartó seregét dolgavégezetlenül oszlatta fel, maga Bécs felé indult vissza. Csakhogy még korábban vérhasjárvány tört ki a katonák között, és valószínűleg ez végzett az uralkodóval is: 1439 októberében, a Komárom megyében található Neszmélyen fejezte be életét, nem sokkal azután, hogy dinnyét evett, és ivott az ottani Király-kút vizéből.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Elődjeinknek sem volt könnyebb, csak sokkal többet tettek érte

Kutatások sora igazolja az eredeti ősmagyar mítoszokat