Újabb három Leopard2A7HU érkezett, de mit is kell tudni ezekről a nagyvasakról?

„A magyar haderőfejlesztés koronaékszerei”, „az elrettentés gerince” és „a harcmezők királya” – többek között így hivatkoztak eddig a világszinten legmodernebbnek számító Leopard 2A7HU típusú harckocsira, amelyből ismét három darab érkezett meg a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz január 10-én. Mit jelent az, hogy a típusjelzésben helyet kapott a “HU” jelölés, és milyen kiképzésen kell átesnie annak, aki ezen típus harckocsizója kíván lenni?

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Ezzel nyolcra bővült a magyar igények szerint fejlesztett harckocsik száma a dandárnál, a folyamat azonban korántsem ért véget, hiszen 2028-ig összesen negyvennégy darab érkezik hazánkba a high-tech haditechnikai eszközből az öt Wisent 2HU műszaki vontató és három Leguan 2HU hídvető harcjármű mellett.

Az elavult T-72-esek után ezen típuscsalád nemcsak egy korszerűbb harckocsik rendszerbe állítását jelentik, hanem teljesen gyakorlatilag egy másik “fegyverkultúrára” való váltást is: az ősrégi szovjet technikáról nyugati eszközökre nyergelnek át harckocsizóink. Információink szerint német nyelvi kurzuson kell részt vennie, majd konkrétan németországi kiképzésen is át kell esnie annak, aki ezen típus személyzete kíván lenni.

A 21. századi technika rendszerbe állítása, üzemeltetése és alkalmazása teljesen új szemléletmódot követel meg a katonáktól, az erre való felkészülést viszont elősegítették a már 2020-ban hazánkba érkezett Leopard 2A4HU típusú harckocsik, melyek eleve kiképzésre érkeztek.

Az eszköz páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága 10,97 méter. A szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter. Tűzerejéről egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű, Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik, amely lehetővé teszi a pontos tüzelést akár 5000 méterről is. A harckocsi rendelkezik továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, valamint 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak – írja az általánosságot a honvedelem.hu.

Hogy pontosan miket tud a Leopard2A7HU harckocsi, azt nem tudni pontosan, de a “HU” típusjelzés azt jelenti, hogy kimondottan Magyarország számára állították össze az “extrákat”, vélhetően a katari verzióhoz állnak legközelebb. A kiszivárgott információk szerint nagyfokú védelmet élvez az improvizált robbanóeszközökkel (IED) szemben és 360 fokos védelmet nyújt városi környezetben is.  A fizikai védelmét extra lemezpáncélokkal oldották meg a torony, front, fenék részeken.  Az aktív védelmi rendszere vélhetően izraeli Trophy. A legkomolyabb tűzoltórendszert kapta meg.

Értelemszerűen a legfejlettebb hőképalkotókkal van felszerelve, ami fényerősített kamera és hőkamera rendszer egymásba fésülését jelenti az összes külső kijelzőn (periszkóp, kamerák, célzóberendezések stb.).

NATO-szabványú, integrált vezetési rendszerrel van ellátva az alakzatban lévő többi harcjárművel és a baráti csapatokkal való kapcsolattartás céljából. Egy mozgó számítógépes irányítórendszernek is lehet tekinteni, ami nemcsak a harctéren lévő saját egységekkel, hanem a vezetési ponttal is folyamatos összeköttetésben van.

Mint ahogy megírtuk, a Leopardok Ukrajnában is részt vettek a harcokban, de nagyobb számban csak az elavult Leopard 1-esek kerültek ki a harctérre, kisebb számban a Leopard2A4-esek és néhány darab Leo2A6-os. A helytelen eljárásmódok (felhasználásuk), az elégtelen szervízháttér és a masszív orosz tüzérségi tűz azonban gyorsan leamortizálta őket.

Az is érdekes, hogy ez a 44 darab nagyvas (plusz a már elavult Leo2A4-esek) nem elégséges létszámukat tekintve, csak a NATO-nak “felajánlott” nehézdandár felszerelésére. Azonban Magyarország nem tervezi további Leopardok beszerzését, hanem egy teljesen új harckocsi fejlesztésébe szállt bele az ország: a KF51 Párduc lesz a jövő magyar harckocsija. 

További képek a most beérkező páncélosokról:

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hogyan semmisülnek meg a Leopárdok Ukrajnában?