Bármilyen tanár taníthat bármilyen tantárgyat és osztályt az új oktatási törvény szerint

Már olyan mértékeket öltött a pedagógushiány, hogy szakterületükön kívül is oktatniuk kell a tanároknak. Az alsó tagozatos tanítók is megtarthatják a felsősök óráit, akkor is, ha nem arra a tantárgyra specializálódtak.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Egy idén januártól hatályos kormányrendelet szerint az alsós tanítók már nyolcadik osztályig beoszthatók, óvónőként pedig középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni.

A kormányrendelet pedagógus-munkakörben alkalmazottak végzettségi és szakképzettségi követelményeiről szóló melléklete szerint a tanítók már az általános iskola végéig, vagyis egészen 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra. Az oktatási ügyekért felelős belügyi tárca elmondása alapján a tanítók eddig is taníthattak ötödik-hatodik osztályosokat, az új szabályozás csak bővítette ezt a lehetőséget, azonban csak a „tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett tanító” taníthatott ez idáig, csak ötödikben és hatodikban, ezt a kitételt viszont most eltörölték.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta, egyértelműen a pedagógushiány az oka a foglalkoztatási szabályok változásának. Szerinte az, hogy a rendelet már nem írja elő a felső tagozatokon tanítók számára a tantárgyakhoz tartozó műveltségi területen szerzett képzettséget, azt jelenti, hogy lényegében bármilyen tantárgy oktatására beoszthatják az általános iskolák felső tagozatain az alsós tanítókat is.

Változtak az óvodapedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges végzettségi követelmények is. A hatályos rendelet szerint ebben a munkakörben már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Tovább herélik az amúgy se sokat érő politikusi vagyonnyilatkozatokat

Őket nem védték meg: legalább 4 ezer gyermeket nevelnek hazánkban a deviánsok

(24.hu – Szent Korona Rádió)