Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány tavaly a Facebooktól

Egyre több adatot kérnek ki a kormányok Zuckerbergéktől. A magyar kormány is igen kiváncsi volt a tavalyi évben. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Tavaly január és június között rekordszámú adatigénylést adtak be a világ államai, a magyar hatóságok fél év alatt annyi információt kértek a felhasználókról, mint 2021-ben egész évben, viszont a vállalat az esetek alig felében teljesítette a magyar fél kéréseit. A kormányok és állami hatóságok bűnügyi nyomozásokkal, eltűnt személyekkel, terrorelhárítási tevékenységekkel, bírósági eljárásokkal és kiberbiztonsági fenyegetések kezelésével kapcsolatban nyújthatnak be adatkéréseket a közösségi médiaóriáshoz. Ritkább esetekben eltűnt személyek felkutatásához is kérnek hozzáférést a felhasználói fiókokhoz.

Az egyes szervezeteknek általában jogi eljárásokat kell követniük, például házkutatási parancsot vagy bírósági végzést kell beszerezniük, azonban ezek nélkül is megpróbálhatnak adatokat kikérni, ilyen esetben azonban a Meta jogi csapata dönthet úgy, hogy nem teljesíti ezeket.

2023 első 6 hónapjában összesen 271 692 darab kérvényt kapott a Meta a Facebook-profilokkal kapcsolatban, amelyek összesen 496 372 darab fiók esetében kértek adatokat. Ez abszolút rekordmennyiséget jelent, amelyek 76,9 százalékában ki is adott valamilyen adatot a Meta.

A többi országhoz hasonlóan Magyarország is sokkal kíváncsibb volt tavaly:

a 2023 január-júniusi időszakban 1033 adatkérést küldtek a Metának 1413 felhasználói fiók vonatkozásában.

Viszonyításképp, 2022-ben első felében 625, a második félévben pedig 620 darab, vagyis egész évben összesen 1224 darab megkeresést adtak be a Metához Magyarországról. A megelőző években ennél is kevesebb kérelem érkezett be a Metához itthonról. A statisztikák szerint a globális átlagnál sokkal rosszabb a magyar kérvények sikerességi rátája: a Meta az ügyek alig több mint felében (50,63 százalék) küldött felhasználói adatokat a magyar hatóságoknak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Több amerikai államban is perlik a Metát, amiért függőséget okoz

( 24.hu nyomán Szent Korona Rádió)