A balliberális Donald Tuskot választotta meg kormányfőnek a lengyel parlament

Miután jelentős különbséggel, 266/190 arányban utasította el  Mateusz Morawiecki kormányalakítási szándékát a lengyel parlament a hétfő délután megtartott bizalmi szavazáson, a szejm Donald Tuskot választotta meg kormányfőnek

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A lengyel parlamenti alsóház (szejm) Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét választotta meg kormányfőnek hétfő este.

A 460 fős szejmben 248 képviselő szavazott Tusk jelöltségére, 201-en ellene voksoltak, senki sem tartózkodott, 10-en nem voltak jelen.

Támogatta Tuskot a négy frakcióból álló többségi parlamenti tömb, ezen belül a Polgári Koalíció (KO) összes képviselője. Az ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) listájáról megválasztott 184 jelen lévő képviselő mellett a nemzeti radikális és újliberális pártok szintén ellenzéki szövetsége, a Konföderáció 17 képviselője is ellenszavazatot adott le.

A szejm hétfő délután nem szavazott bizalmat a Mateusz Morawiecki vezette, november végén beiktatott, a PiS által támogatott kormánynak. A KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, Donald Tusk kedden mutatja be kormányát és programbeszédet mond, majd aznap róla és a kormányáról bizalmi szavazás is várható. Az új kabinetet az államfő szerdán iktatja be.

Donald Tusk 2003–2014-ben volt a PO elnöke, 2021-ben újból átvette a párt irányítását. 2007–2014-ben a lengyel kormány élén állt, utána az Európai Tanács elnökének (2014–2019), valamint az Európai Néppárt (EPP) elnökének (2019–2022) tisztségét töltötte be.

Tusk megválasztásával Lengyelországra is a nyugati agónia várhat. Ezt vetítik előre az LMBTQP-lobbiszervezetek által megfogalmazottak is, melyek szerint nem elégednének már meg az aberrált házassággal, hanem az élet minden területére kiterjesztenék a deviáns eszmék diktatúráját.

 

Gazdasági nyomás miatt engedett a lengyel LMBTQP mentes zóna

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)