Erős marad az a nemzet, amelyik a múlt katonai erényeit megörökíti

A közelmúltban indult az a közadakozás, amely a Marjay Tamás huszár hadnagy emlékét megörökítő tábla felállítását fedezné a Veszprém vármegyei Pápateszéren.

Kövesd Telegram csatornánkat
Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Marjay hadnagy 1945 januárjában derekasan küzdött a Vértesben, ám a Kotló-hegyi csatában súlyos lövést kapott. Az ütközetet csodával határos módon élte túl, de vitézségéért súlyos árat fizetett. Ájultan, súlyosan megsebesülve maradt a havas, fagyott csatatéren. Az embertelen hidegben egy idő után magához tért, térdén és könyökén vonszolta magát vissza, a magyar vonalak mögé. Csak öt nap után talált rá egy huszár járőr, de térd alatt mindkét lábát és minden ujjának utolsó szakaszát amputálni kellett.

Bátorságáért a számára adományozott Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet már nem vehette át, mert időközben véget ért a háború. A szóban forgó kitüntetés rangját és erkölcsi értékét mutatja, hogy a második világháború során mindössze 22 magyar és 1 német katonatisztnek ítélték oda.
Marjay Tamás minden nehézség ellenére új életet kezdett Pápateszéren, ahol megházasodott. Ma is a Veszprém vármegyei község temetőjében alussza örök álmát szerettei körében.

December 2-án lesz születésének századik évfordulója. Az utókor erkölcsi kötelessége, hogy megemlékezzen a megalkuvást nem ismerő, minden áron győzni akaró huszártisztről és méltó emléket állítson neki.

Marjay Tamás tettei ékesen bizonyították, hogy a magyar huszár nem csak egyszerű lovas katona, sokkal inkább a magyar hadierények és virtus alakot öltött eszenciája. Marjay hadnagy örökérvényű értékeket testesített meg, a mai kor embere előtt is követendő példaként szolgálhat. Itt olvashat bővebben a hőstettről >>>

A tervezett emléktábla méretében és megjelenésében is komoly, tekintélyt parancsoló. A 80 cm hosszú, 60 cm széles és 2 cm vastag fekete színű gránittáblán nagyméretű gravírozott portréval, valamint homokfúvással készült és aranyszínű festékkel kifestett szöveges részekkel.

Az emléktábla megvalósításához felajánlásokat az alábbi számlaszámra lehet küldeni:

Számlaszám: 75000129-13333348
Számlatulajdonos: Huszár András
Számlavezető bank: MBH Bank Nyrt.
Közlemény rovat: Marjay Tamás

 

A reménytelenül bekerített I. huszárhadosztály kitörése – A Kotló-hegy hősies története

(Szent Korona Rádió)