Izrael építette a földalatti bunkereket az al-Shifa kórház alá, amire hivatkozva támadást indítottak a létesítmény ellen

A Gáza városban található Dar Al-Shifa kórház a Gázai övezet legnagyobb orvosi komplexuma, amely 700 ágyas kapacitással rendelkezik. Az IDF az elmúlt másfél hétben többször is célba vette a komplexumot, azzal a bizonyíték nélküli indokkal, hogy a Hamász megerősített parancsnoki központként használja az alatta lévő létesítményeket. További kérdéseket vet fel, hogy maga a terrorállam építette az említett bunkereket még az 1980-as években, nyilvánvalóan nem tisztességes és humánus okokból.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn kényszeresen igyekeztek magyarázatot adni a Gázai övezetben lévő kórházak és mentőautók célba vételére, közzétéve (majd törölve) egy szemöldökráncoló X-bejegyzést, amely szerint “a Hamász a mentőautókat ügynökeinek és fegyvereinek szállítására használja, hogy civileknek álcázza őket”, míg “a kórházak valójában a terrorista infrastruktúra elemei”.

“Ez ellentétes a nemzetközi joggal, és legitim katonai célponttá teszi őket”

– mondta az IDF.

A megelőző napokban és hetekben, illetve azóta az al-Shifa kórházkomplexumot többször is támadás érte. November 4-én egy mentőautót ért légi csapás a kórház bejárata közelében, melynek következtében 15 ember halt meg, 60 másik pedig megsebesült. November 6-án másodszor is célba vették a kórházat, végül szerdán az IDF a szárazföldön indított indított a létesítmény ellen.

A “precíz és célzott művelet” megindítása előtt az IDF azt állította, hogy a Hamász egy titkos főhadiszállást hozott létre, mélyen az orvosi komplexum alá ásva. A hadsereg közleményében az állt, hogy “nyilvánosan újra és újra felhívták rá a figyelmet, hogy a Hamász folyamatos katonai jelenléte a Shifa kórházban veszélyezteti a nemzetközi jog szerinti védett státuszt”, és sajnálkozott, hogy az “illetékes gázai
hatóságok” figyelmen kívül hagyták az IDF ultimátumát, hogy “hagyjanak abba minden katonai tevékenységet a kórházon belül”.

Néhány héttel korábban az IDF közzétett egy számítógépes animációs videót egy hatalmas állítólagos földalatti alagútról és bunkerkomplexumról, amely állításuk szerint a kórházkomplexum alatt található, és amely konferenciatermeket, fegyver- és üzemanyagraktárakat, sőt még egy rögtönzött fegyvergyárat is tartalmaz. Az izraeli hírszerzés ezt követően kihallgatási felvételeket bocsátott rendelkezésre, amelyeken egy elfogott Hamász harcos elismerte, hogy az al-Shifa alatt valóban volt egy nagy földalatti, a militáns csoport által használt földalatti, védett létesítmény. Az amerikai hírszerzés, a Pentagon és a Fehér Ház tisztviselői is  Washington izraeli szövetségesét mentegette, azt állítva, hogy a Hamász valóban alagutakat használt az al-Shifa alatt “parancsnoki és irányítási területnek, valamint fegyverraktárnak”, és hogy az “újonnan titkosítás alól feloldott hírszerzési adatok” arra utalnak, hogy a kórházat “katonai műveleteik támogatására” használják.

A Hamász visszautasította az állításokat, és azzal vádolta az IDF-et, hogy az állításokat arra használja fel, hogy igazolja a Gázai övezet válogatás nélküli bombázását.

Ki építette az al-Shifa alatti létesítményeket?

Az al-Shifa a brit palesztinai mandátum idején katonai laktanyaként indult, majd 1946-ban, a brit megszállás utolsó éveiben kórházzá alakították, és 1953 és 1967 között, amikor Egyiptom igazgatta Gázát, egészségügyi létesítmények egész komplexumává bővült. Az 1967. júniusi hatnapos háború során Izrael elfoglalta az övezetet, megőrizte, majd kibővítette a kórházkomplexumot, és az 1980-as években az Egyesült Államok pénzügyi támogatásával alaposan felújította, Gershon Zippor, Teddy és Ben Kaplan izraeli építészeket és másokat bízva meg a modern kori kialakítással, egy “2000-es év főtervét” vázolva fel, amely egy 12,5 hektáros komplexumban elterülő, modern, hatemeletes épületeket tartalmazott, és az akkori legmodernebb orvosi innovációkkal volt felszerelve.

Model of Israeli architects' grandiose plans for the Shifa hospital complex. - Sputnik International, 1920, 15.11.2023
Az izraeli építészek grandiózus terveinek modellje a Shifa kórházkomplexumról.

Az orvosi létesítményekkel együtt a projekt során a jelentések szerint 1983-ban a kórház 2. számú épülete alatt “egy biztonságos földalatti műtő és alagúthálózat” épült, és ugyanebben az időszakban egy nagyméretű “földalatti betonpadlót” is létrehoztak a létesítmény alá. Más jelentések szerint a földalatti hálózatban a kórház mosodáját és “különböző adminisztratív” irodákat helyeztek el.

Zippornak nevezetesen volt korábbi tapasztalata a földalatti katonai létesítményekkel kapcsolatban, és 1972 és 1976 között részt vett a hatnapos háborúban használt bunkerek és árkok átalakításában a jeruzsálemi Ammunition Hill emlékhely és múzeum számára.

A Hamász állítólag tudott a kórházkomplexum rejtett földalatti erődített területeiről: a Ynet 2014-es jelentése szerint Zippor fia, Barak említette, hogy az 1980-as évek végén

egy izraeli vállalkozó “felbérelte a Hamászt, mint biztonsági céget” a kórház számára.

Gershon Zippor, one of the architects who helped build the al-Shifa medical complex. - Sputnik International, 1920, 15.11.2023
Gershon Zippor, az al-Shifa orvosi komplexum építésében közreműködő egyik építész.

Ami a földalatti létesítmények Hamász általi lehetséges használatát illeti, miután Izrael 2005-ben kivonult a Gázai övezetből, a Haaretz egy 2009-es jelentése palesztin forrásokra hivatkozva jelezte, hogy a militáns csoport vezetői soha nem rejtőznek egy helyen, hanem szétszóródnak és folyamatosan változtatják a helyzetüket egy jól kidolgozott alagúthálózat segítségével.

A kórházkomplexum építéséről szóló izraeli tudósítások egyike sem mutat fényképeket az alagsori megerősített területekről, és az Izrael és a Hamász közötti 2008-2009-es, 2012-es, 2014-es és 2023-as háborúk során a kórház ellen vagy annak közelében elkövetett izraeli támadásokról tudósítók még nem mutattak be közvetlen bizonyítékot arra, hogy a Hamász használta volna az izraeliek által épített földalatti létesítményeket.

“Amikor a bunker vagy a Shifa kórház alatti alagutak kérdéséről van szó, azt hiszem, az egyik ok, amiért Izrael ezzel próbál takarózni, az az, hogy minden alkalommal, amikor állításokat tesznek a Hamász működésével kapcsolatban, ezeket az állításokat következetesen megcáfolták”

– mondta Sami Hamdi, politikai elemző és az International Interest, egy brit székhelyű globális kockázat- és hírszerző cég vezetője a Sputniknak.

Az IDF kétségtelenül reméli, hogy bizonyítékot talál arra, hogy a Hamász az 1980-as években épített földalatti létesítményeket és alagutakat használ, hogy alátámassza a palesztin militáns csoportról szóló narratíváját, miszerint a Hamász civil infrastruktúrát és nem harcosokat használ emberi pajzsként, de a politikai elemző szerint nem tudni, hogy Tel-Aviv valóban képes-e ilyen módon befolyásolni a közvéleményt.

“A lényeg az, hogy szerintem, amikor az izraeliek ezt a narratívát erőltetik, annak kevésbé van köze ahhoz, hogy Izrael valóban hisz ebben, sokkal inkább egy kétségbeesett kísérletről van szó, hogy megpróbálják visszaszerezni a közvéleményt, amelyet a közösségi médián keresztül a Gáza ellen elkövetett atrocitások valóságát bemutató videók megjelenése következtében határozottan elvesztettek”

– mondta Hamdi.

Mehmet Rakipoglu, a Dimensions for Strategic Studies, egy londoni székhelyű kutató intézet szakértője rámutat annak iróniájára, hogy az IDF azzal vádolja a Hamászt, hogy bunkereket és alagutakat használ a gázai polgári infrastruktúra alatt, miközben úgy tűnik, hogy Izrael maga építette a “titkos óvóhelyet” a Shifa kórház alatt.

“Nyilvánvaló, hogy a Hamász nem pajzsként használta a kórházat. Bár Izrael amatőr videókkal próbálja manipulálni a közvéleményt, az igazság egyértelmű”

– mondta Rakipoglu a Szputnyiknak. Eddig “azok a helyek, amelyekről Izrael azt állítja, hogy a ‘Hamász terrorista sejtjei’ és alagútként használják, tartalék víztartályok” – mondta a kutató, utalva a közösségi médiában megjelent bejegyzésekre, amelyekben gúnyolódnak az IDF által közölt “bizonyítékokon” a civil területeken lévő állítólagos militáns alagúthálózatokról, amelyekről kiderül, hogy csupán víztartályok, fűtőberendezések és szeptikus tartályok.

Ki áll a Hamász mögött?

Bizonyítékok híján, katonai mozgásokra hivatkozva támadta meg Izrael a Gázai övezet legnagyobb kórházát

Erdogan: Izrael terrorállam, az izraeli telepesek terroristák

(Sputnik – Szent Korona Rádió)