Bizonyítékok híján, katonai mozgásokra hivatkozva támadta meg Izrael a Gázai övezet legnagyobb kórházát

Mintegy 2500 sebesült, és csecsemő élete van kitéve Izrael találomra végrehajtott rajtaütésének, amit a Gázai övezet legnagyobb kórháza ellen vittek véghez. A terrorállam hiába hivatkozott az épületben lévő túszokra és az alagutakban történő katonai mozgásokra, semmit nem tudnak bizonyítani, ami miatt indokolt lett volna az egészségügyi komplexum megtámadása. A helyszínen tartózkodó betegek, sérültek és kórházi dolgozók folyamatos megaláztatásnak vannak kitéve, mióta Izrael vette át a felügyeletet az intézményben.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Gáza legnagyobb egészségügyi komplexuma, az Al-Shifa kórház november 15-én az izraeli hadsereg ellenőrzése alá került, miután egy éjszakai rajtaütés során több tucatnyi katona megrohamozta a kórházat, amelyben az izraeli és amerikai hírszerzés szerint egy “Hamász-parancsnoki központ” található.

“A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) a Gázai övezet egyes kórházait, köztük az Al-Shifát és az alatta húzódó alagutakat használja katonai műveleteik elrejtésére és támogatására, valamint túszok fogva tartására”

– mondta John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kedd este, a brutális rajtaütést megelőző kommentárjában.

Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára hasonlóan nyilatkozott a rajtaütés előtt, azt állítva, hogy Washington “újonnan titkosított hírszerzési adatokhoz” jutott, amelyek szerint a gázai ellenállási csoportok a kórházakat “katonai műveleteik elrejtésére és támogatására, valamint túszok fogva tartására” használják.

Egyik amerikai tisztviselő sem szolgáltatott bizonyítékot állításaik alátámasztására, csupán “különféle hírszerzési forrásokra” hivatkoztak.

“Tegnap este óta ez egy elképzelhetetlen rémálom […] Mielőtt megrohamozták a tábort, célba vették az összes emeletet, a generátorokat, a kommunikációs egységet, és most nem tudunk kapcsolatba lépni a külvilággal”

– mondta szerda reggel az Al-Shifa táborban tartózkodó Dzsihád Abu Shanab palesztin újságíró az Al-Dzsazírának.

“[Az izraeliek] mindenkinek azt mondták, hogy menjenek fel egy emeletet, majd egy alsóbb szintre küldték az embereket, aztán rengeteg megaláztatás közepette, kötelezően hallgattak ki mindenkit”

– tette hozzá.

A katari hírügynökség, forrásokra hivatkozva mondta el, hogy

körülbelül 30 embert vittek ki az épületből a kórház udvarára, levetkőztették őket, majd bekötött szemmel, három tankkal körülvéve kellett ott maradniuk. Egy tank közvetlenül a sürgősségi osztály előtt volt, amely minden mozgó tárgyat célba vett az épületeken belül”.

A források hozzáteszik, hogy a kórházat körülvevő izraeli tankok “felrobbantottak egy gyógyszerekkel és orvosi eszközökkel teli raktárat”.

Az Euro-Mediterrán Emberi Jogi Monitor közleménye szerint Izrael az Al-Shifa kórházat “a fogság és kínzás központjává” változtatta. A szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy betegeket, egészségügyi személyzetet és menekülteket végeznek ki, mivel a komplexumon belül továbbra is szórványos lövöldözések folynak.

“Az Al-Shifa orvosi komplexum katonai célokra való felhasználásáról szóló izraeli állítások alapján sem lenne szükség ezekre a hosszú órákon át tartó házkutatásokra és razziákra. Aggodalomra ad okot, hogy a hadsereg egy új színdarab mesterséges helyszínét teremti meg” – mondta szerdán Rami Abdu, az Euro-Mediterrán Emberi Jogi Monitor elnöke.

A kórházban dolgozók arról számoltak be, hogy az izraeli hadsereg folytatta támadásait a kórház ellen, több részleget bombázva, miközben a komplexumon belül is lövések törik meg a csendet.

“Izraeli drónok lőnek mindenre, ami a kórházon belül mozog”

– mondta az ortopédiai osztály vezetője az Al-Alam rádiónak.

Az egészségügyi személyzet és önkéntesek kénytelenek voltak a csecsemőket áthelyezni az Al-Shifa egyik kórterméből egy másikba, hogy megvédjék őket az izraeli rajtaütéstől.

Az izraeli média szerint a behatoló csapatok “fegyvereket és Hamász-eszközöket” fedeztek fel a kórházban. Tel-Aviv mindazonáltal azt állítja, hogy “nincs jele” annak, hogy izraeli foglyokat tartanának fogva a komplexumban, ahogyan azt korábban állították.

“Teljes mértékben a megszállót és Biden elnököt tartjuk felelősnek az Al-Shifa orvosi komplexum elleni támadásért”

– áll a Hamász szerda kora reggel kiadott közleményében.

“Azzal, hogy a Fehér Ház és a Pentagon elfogadta a megszállók hazugságát, miszerint az ellenállás katonai célokra használja az Al-Shifa orvosi komplexumot, zöld utat adott Izraelnek, hogy további mészárlásokat kövessenek el a civilek ellen”

– tették hozzé a nyilatkozatban.

Netanjahu tagadja, hogy Izrael elkövetett volna háborús bűnöket

Magyarországnak az illegális zsidó telepekkel sem volt baja az ENSZ Közgyűlésén

(The Cradle – Szent Korona Rádió)