Erdogan: Izrael terrorállam, az izraeli telepesek terroristák

Izrael terrorállam, Törökország azon fog dolgozni, hogy az izraeli telepeseket nemzetközileg is terroristának ismerjék el, mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Kairóban, ahol gázai segélyszállítmányokról tárgyalt Khalid Abdel Ghaffar egyiptomi egészségügyi miniszterrel. Megismételte azt a kijelentését is, hogy a Hamász nem terrorszervezet, „csak egy palesztinok által megválasztott politikai párt”.

Kövesd Telegram csatornánkat

 Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Erdogan egy október végi palesztinpárti tüntetésen kifejtette bátor álláspontját, miszerint Izrael megszálló állam, a Hamász pedig nem terrorszervezet – emiatt Izrael azonnal elrendelte a török diplomaták kiutasítását. A Gázában gyakorlatilag egyeduralommal kormányzó és Ciszjordániában is egyre nagyobb befolyással bíró Hamászt a világ legtöbb “demokratikus országa” (értsd: nyugati, USA csatlós gyarmatok) terrorszervezetként tartja számon, köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Ausztrália is.

Erdogan és Ghaffar arról is egyeztethetett, hogy a gázai–izraeli háború néhány sérültjét Törökországba szállítsák. Egyúttal a török elnök felszólította a háború miatt legtöbbet hibáztatott izraelit, Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy nyilvánosan jelentse ki, van-e Izraelnek atombombája.

Izrael sosem hozta nyilvánosságra, hogy rendelkezik-e nukleáris fegyverekkel; a háború kezdetekor egy kormánytisztviselő viszont azzal fenyegetőzött, nem kizárható, hogy nukleáris fegyvert vetnek be a Gázai övezetben. Izraelnek tehát lehet titokban, a nemzetközi közösség tudta és jóváhagyása nélkül atomfegyvere.

(444 nyomán Szent Korona Rádió)

Erdogan nem megy Izraelbe és szabadságharcosoknak nevezte a Hamász fegyvereseit

Erdogan kellemetlen kérdéseket vetett fel az Izraellel kialakult helyzetről