A lett parlament legalizálta az aberrált párok élettársi kapcsolatát

Lettország parlamentje csütörtökön megszavazta, az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolathoz hasonló jogállás létrehozásának lehetőségét. Ez egy jogi elismerést  biztosít az aberrált párok számára, de szerencsére kevesebb joggal mint a házaspároknak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A homoszexualitás továbbra is megosztó téma Lettországban, amelynek törvényhozói 2005-ben úgy alkották meg az alkotmányt, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre.

Az új jogszabály, amely a jövő év közepén lép hatályba, lehetővé teszi az azonos nemű párok számára, hogy közjegyzőnél bejegyeztessék élettársi kapcsolatukat.

Az ilyen házasságban élők számára az állam lehetővé teszi, hogy kórházi látogatási jogokat gyakorolhassanak, valamint bizonyos adó- és társadalombiztosítási kedvezményeket élveznek majd.

A lett parlament májusban megválasztotta Edgars Rinkevics elnököt aki az Európai Unió első nyíltan homoszexuális államfője lett, annak ellenére, hogy az Eurobarometer 2019-es felmérése szerint a lett lakosság 45%-a nem szeretett volna aberrált politikust látni az állam élén.

A 2019-es felmérés szerint a lettek 54%-ának kellemetlen, ha homoszexuális kollégája van, míg a Globsec 2023-as felmérése szerint az ország mindössze 40%-a támogatja az azonos neműek jogainak, például a házasságnak a legalizálását.

Inese Libina-Egnere igazságügyi miniszter elmondta, hogy a parlamentnek nem áll szándékában a házaspárokhoz hasonló jogokat biztosítani az élettársaknak.

Nem ez az első beavatkozása az LMBTQP-lobbinak a térség belpolitikájába. Lettország szomszédja, Észtország júniusban törvénybe iktatta az azonos neműek házasságát.

Ne higgyük azt, hogy nálunk jobb a helyzet, idehaza 2009 óta jegyeztethetik be élettársi kapcsolatukat.

Az indiai kormány is nemet mondott az LMBTQP-lobbira és a degenerált házasságokra

Elutasítják a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetését Szlovákiában

(Reuters nyomán Szent Korona Rádió)