Netanjahu: Izrael “határozatlan idejű biztonsági ellenőrzést” fog gyakorolni Gáza felett

Az cionista miniszterelnök jelezte, hogy Izrael a háború után is széleskörű ellenőrzést kíván fenntartani Gáza felett. Ezzel csak még tovább fokoznák a már így is fennálló a terrort a térségben.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Izrael a háború befejezése után “határozatlan időre” átveszi a “teljes biztonsági ellenőrzést” Gázában – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn.

Netanjahu hétfőn az ABC Newsnak adott interjúja az eddigi legvilágosabban fejezte ki, hogy a háború után mik az izraeli tervek Gázával kapcsolatban.

Izrael 2005-ben vonta ki erőit a Gázai övezetből, és azóta is ellenőrzi a Gázai övezet szárazföldi, légi és tengeri területeit, valamint teljes blokádot tart fenn. Netanjahu nem adott további felvilágosítást arról, hogy mik Izrael háború utáni tervei.

A mostani egy olyan koncepcionális elképzelés, amely az oslói megállapodásokig nyúlik vissza, ahol Izrael ragaszkodott a “teljes biztonsági ellenőrzés” fenntartásához Ciszjordániában, ami lényegében azt jelentette, hogy Izrael ellenőrzi az összes átkelőt Ciszjordániába és onnan kifelé (a jordániai oldalon is), így gyakorlatilag egy hatalmas börtönbe zárva a palesztin lakosságot, és fenntartotta magának a jogot, hogy beavatkozzon, amikor saját biztonsági szükségletei “veszélybe” kerülnek, ezzel pedig jogalapot kerítettek a terrorbombázásoknak.

Amióta Izrael kivonult a Gázai övezetből, a Hamász mint ledemokratikusan megválasztott párt nagyrészt saját intézményein és biztonsági apparátusán keresztül irányítja az enklávét. Izrael azonban elutasíthatja, hogy a háborút követően bármely palesztin frakció vagy szervezet ekkora autonómiát kapjon Gázában.

Carl Bildt, az Európai Külkapcsolati Tanács társelnöke azt nyilatkozta, hogy

 Netanjahu javaslata “Gáza de facto megszállásának folytatását” jelenti.

Izrael, az agresszív terrorállam Iránt fenyegeti, amiért azok Oroszországot támogatják

ENSZ főtitkár: Naponta több száz ártatlan palesztin gyerek hal meg

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)