Gáza a gyermekek temetőjévé vált

A címben szereplő sort James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője emelte ki egy genfi sajtótájékoztatón. A legfrissebb adatok szerint a palesztin enklávéban eddig a cionisták által meggyilkolt kiskorúak száma meghaladja a 3400-at.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint több mint 3450 gyermek halt meg az enklávéban – mondta Elder. Megismételte felhívását az azonnali tűzszünetre és az összes átkelő megnyitására, hogy a humanitárius segélyek zavartalanul áramolhassanak.

“Ha 72 órára tűzszünet lenne, az azt jelentené, hogy ez időre ezer gyermek lenne ismét biztonságban” 

– mondta Elder.

Megjegyezte, hogy a gyermekek életét fenyegető veszélyek “túlmutatnak a bombákon és aknavetőkön”. A kiszáradás miatti csecsemőhalandóság “egyre nagyobb veszélyt jelent” az enklávéban, mivel a gázai víztermelés a szükségletek 5%-át teszi ki. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb sótalanító üzem a károk vagy az üzemanyaghiány miatt nem üzemel.

Korábban az Al-Dzsazíra tévécsatorna az enklávé egészségügyi minisztériumára hivatkozva arról számolt be, hogy a közel-keleti konfliktus súlyosbodása következtében a Gázai övezetben 8525-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

A feszültség október 7-én ismét fellángolt a Közel-Keleten, amikor a Hamász radikális palesztin csoport fegyveresei a Gázai övezetből meglepetésszerű támadást intéztek izraeli terület ellen. A Hamász az akciót válaszként írta le az izraeli hatóságok agresszív fellépésére a jeruzsálemi Óvárosban a Templomhegyen lévő al-Aksza mecset ellen. Izrael teljes blokádot rendelt el a Gázai övezet ellen, és légicsapásokat hajtott végre a palesztin enklávé, valamint Libanon és Szíria egyes területei ellen. Ciszjordániában is összecsapások zajlanak.

Október 30-án Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője bejelentette a gázai szárazföldi katonai művelet “kiterjesztését”.

Tovább zajlik a gázai népirtás: Október 27-e, a háború eddigi legsúlyosabb napja

„Kifutunk az időből… az emberek tényleg éheznek” – kezd elfogyni az élelmiszer Gázában

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió)