Bevennék a francia alkotmányba a magzatgyilkossághoz való jogot

Emmanuel Macron francia elnök ígéretet tett arra, hogy 2024-re alkotmányba foglalják a nők magzatgyilkossághoz való jogát. Ehhez a parlamenti képviselők háromötödének kéne ezt a javaslatot elfogadnia.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Ahhoz, hogy az abortusz a francia alkotmányba kerülhessen, vagy egy népszavazásra, vagy a francia parlamenti szavaztok háromötödére van szükség, a felső- és alsóházban egyaránt. Macronék az utóbbi utat választják, az alsóházban már tavaly megszavaztak egy határozatot, amelyben az abortusz törvényességét garantálják, majd februárban a szenátus is elfogadta azt a jobboldali pártok ellenkezése mellett.

Macron már egy, a nemzetközi nőnapon írt tweetjében is említette, hogy alkotmányba fogja foglalni az abortuszhoz való jogot, miután a nők univerzális jogai szerinte sérültek 2022-ben, amikor az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróság eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét egy 1973-as döntésének felülbírálásával.

Egy 2022-es reprezentatív felmérés szerint Franciaországban az emberek 81 százaléka szerette volna, hogy az abortuszhoz való jogot az alkotmányban is rögzítsék.

Franciaországban 1975-ben legalizálták az abortuszt, a későbbi években pedig törvényekkel próbáltak javítani annak feltételein, ennek védelmét szeretné Macron jövőre az alkotmánnyal biztosítani.

Abortuszpárti konferenciát szervez a Momentum szövetségese

A női sterilizációt reklámozza a DW kifejezetten a magyar nők számára

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)