Eltitkolta svéd állampolgárságát a momentumos politikus

Eltitkolta önéletrajzából svéd állampolgárságát a Momentum frakcióvezető-helyettese, Bedő Dávid, aki legutóbbi interpellációjában is Svédország érdekében szólalt fel, persze ezt a nem mellékes indíttatását ott sem említve – hívta fel a figyelmet Novák Előd, szorgalmazva: legyen nyilvános a képviselők kettős állampolgársága, melynek már a megléte is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de különösen az, ha ez a tény titkos. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Mi Hazánk régóta szorgalmazza egyedüli pártként, hogy az országgyűlési képviselőknek és családtagjainak az esetleges egyéb állampolgárságáról nyilatkozniuk kelljen a megfelelő transzparencia megteremtése érdekében, hogy tisztán látható legyen, ki milyen kötöttségekkel rendelkezik, valamint ki épített ki magának egyfajta menekülő útvonalat, mondjuk egy afrikai banánköztársaságba, mint Simon Gábor volt államtitkár, az MSZP elnökhelyettese, akinek nemcsak 240 millió forintos bécsi számláját találták meg (melyet vagyonnyilatkozatából kihagyott), hanem a széfjében további több tízmillió forint mellett egy közép-afrikai ország útlevelét is – hívta fel a figyelmet mai sajtótájékoztatóján a Mi Hazánk alelnöke.

Novák Előd elmondta: vannak frissebb lelepleződések, több politikus esetében is merültek fel ilyen gyanúk, például Márki-Zay Péterről is csak miniszterelnök-jelöltté válása után vált nyilvánossá, hogy kanadai állampolgársággal is rendelkezik. Azaz csak egy idegen állam alkotmányára esküdött fel, hiszen a magyar állampolgárságba beleszületett. Akárcsak Cseh Katalin, aki szintén kettős állampolgár, s hogy idegen érdekeket képvisel, azt már régebb óta tudjuk.

A Mi Hazánk képviselője elárulta: egy, a Momentumból kilépett, csalódott tagnak köszönhetően szerzett tudomást arról, és dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy Bedő Dávid svéd állampolgársággal is rendelkezik, apja még Svédországban született. A Momentum képviselője önéletrajzában nem tett említést kettős állampolgárságáról, csak hogy a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolába járt, illetve alapfokú svéd nyelvismeretét említi – világított rá Novák Előd, pikánsan hozzátéve: Bedő Dávidot egyébként a legtöbben talán onnan ismerik, hogy neki mint jobbkeze felé nyilvánult meg a magát államférfinak nevező Gelencsér Ferenc Momentum-elnök legutóbbi felszólalása után, amikor a bekapcsolva felejtett mikrofonba frappánsan beismerte, hogy felszólalását mennyire elszúrta:

Amerikai állampolgársága is van a Momentum 2. kerületi alpolgármesterének, Berg Dánielnek is, de még ki tudja, hány politikusnak? – tette fel a kérdést a Mi Hazánk alelnöke, így folytatva: nemcsak Szabó Tímea esetében merült fel, hogy CIA-ügynök, hanem már Gyöngyösi Mártont is annak nevezte a Jobbik utolsó (azóta kilépett) ’56-osa, Murányi Levente tavaly.

Végül az izraeli joggyakorlatot hozta fel példaként Novák, ott ugyanis nemcsak nyilvános a parlamenti képviselők más állampolgársága, hanem ilyen esetben dönteniük kell: másik állampolgárságukról vagy mandátumukról mondanak le. „Így a pusztán nyilvánosságot szorgalmazó indítványom már-már vállalhatatlanul mérsékelt számomra is, de bízzunk benne, hogy egyfajta kompromisszumos javaslatként meghallgatásra találhat a többi pártnál is” – zárta sajtótájékoztatóját Novák Előd.

 

Abortuszpárti konferenciát szervez a Momentum szövetségese

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)