Besúgó autók? Elon Musk a sofőrök ellen fordította volna a Teslák kameráit

A milliárdos a belső kamera felvételeivel bizonyította volna, hogy az emberek a felelősek az okozott balesetekért. Nem elég, hogy az autók mindenkit folyamatosan megfigyelnek hanem még a tulajdonost a saját autója “jelentené” fel minden baleset után.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az előttünk álló hetekben valószínűleg számos érdekes történet fog bekerülni a hírekbe Elon Musk és a hozzá fűződő cégek kapcsán, nemrég ugyanis megjelent a milliárdos minden korábbinál mélyebb betekintést kínáló hivatalos életrajza, amelyet az évek során több bestseller biográfiát is jegyző Walter Isaacson öntött formába.

A magyar nyelven csak október végén debütáló kötet most a Teslát illetően fedte fel, hogy Musk a járművek belső kamerájával figyeltette volna meg az önvezető (Full Self Driving) üzemmódot használó, balesetező sofőröket.

A hivatalosan FSD-nek is nevezett rendszer évek óta a Teslák része, de a számos ígéret ellenére továbbra is csak 2-es szintű önvezetésre képes, amely a volánnál ülők figyelmét is igényli a biztonságos közlekedéshez. A gyártó karambolozó autói rendszeresen bekerülnek a hírekbe, felvetve a gyanút, hogy az FSD mondott csődöt, a Tesla álláspontja viszont az, hogy az emberek nem használják elég figyelmesen az üzemmódot. Isaacson könyve szerint ezeket a vitákat segített volna eldönteni Musk azon felvetése, hogy a 2017 óta alkalmazott belső kamerák felvételeivel kellene bebizonyítaniuk a sofőrök felelősségét.

“Musk meg volt győződve arról, hogy nem a rossz szoftver, hanem a rossz sofőrök okozták a legtöbb balesetet. Az egyik megbeszélésen azt javasolta, hogy az autó kameráiból – amelyek közül az egyik az autó belsejében van, és a vezetőre fókuszál – gyűjtött adatokat használjuk fel annak bizonyítására, hogy mikor történt a vezetői hiba.”

– idézi fel könyv vonatkozó szakasza. A javaslat egy céges meetingen hangzott el, egy jogi szakértő azonban ott helyben ellenállást tanúsított, és tudatta az alapító-vezérigazgatóval, hogy jogilag nem lehetséges egy adott járműhöz kapcsolni a kamera által rögzített anyagot, és hogy a privát szféra védelméért felelős csapatuk már oda-vissza átrágta a témát. Musk erre állítólag azzal felelt, hogy azt sem tudja, hogy kik vannak ebben az adatvédelmi csapatban, és hogy egyébként is ő hozza a döntéseket.

A könyv alapján a milliárdos ezt követően felvetette, hogy a jogi problémák megkerülése érdekében előre tájékoztatni kellene a sofőröket a kamerás anyagok felhasználásáról.

Lángoljon a modernizmus úttörője! – 15 Teslát gyújtottak fel Németországban

Két embert gázolt halálra az irányíthatatlan autó, a Tesla hazugsággal próbálja menteni a bőrét

(Pcword nyomán Szent Korona Rádió)