Eddig csak exportra gyártott orosz fegyver debütált az orosz-ukrán fronton

Megérkezett az ukrán frontra az orosz haderő első 2Sz31 “Vena” típusú kétéltű önjáró aknavetője. Oroszország eddig főleg exportra gyártott 120 mm-es önjáró aknakilövő rendszereket, de az ukrajnai háború miatt megkezdték az általuk gyártott technikai eszközök szállítását a haditengerészet részére.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A “Vena” egyáltalán nem számít új járműtípusnak, hiszen fejlesztését már az 1980-as években megkezdték, igaz, a sok nehézség miatt az első prototípust csak 1997-ben mutatták be, a harcjármű limitált számú gyártása pedig a 2010-es évek elején indult be.

A típusból eddig főként exportra gyártottak az oroszok, azonban az ukrajnai háború miatt a haditengerészet részére kezdték el átcsatornázni a készülő technikai eszközöket.

Most, több mint másfél évvel az Ukrajna elleni invázió kezdetén meg is jelent az első orosz 2Sz31-es a frontvonalon.

A 2Sz31 “Vena” egy 120 milliméteres önjáró, kétéltű (úszóképes) aknavetőrendszer, gyakorlatilag egy 2A80-as aknavetőrendszer házasítása egy BMP-3-as gyalogsági harcjármű-alvázzal. 450 lóerős dízelmotorjának hatótávolsága mintegy 600 kilométerre tehető. A fegyverrendszer egy orosz sztenderdek szerint meglehetősen korszerűnek nevezhető elektronikus tűzvezető, valamint navigációs és elektro-optikai felderítő és célmegjelölő rendszerrel is fel van szerelve, melynek köszönhetően jóval precízebb és megbízhatóbb, mint a fronton jelenleg szolgáló más orosz (vagy szovjet) aknavető-rendszer.

Kiszélesítették volna az orosz-ukrán háborút Zelenszkijék?

Miért engedte Putyin, hogy egy kereskedelmi hajó haladjon át a blokádján 3 NATO gép kíséretében?

(Kárpát hír nyomán Szent Korona Rádió)