Miért engedte Putyin, hogy egy kereskedelmi hajó haladjon át a blokádján 3 NATO gép kíséretében?

Három NATO katonai gép által kísérve érkezett meg egy kereskedelmi hajó Ukrajna partjaihoz, ami finoman szólva is elgondolkodtató annak tudatában, hogy Oroszország néhány hete blokád alá vonta az ország fekete-tengeri partszakaszát. Vajon valami nagyobb cél miatt nem reagált Putyin a behatolásra, vagy a nyugati narratívának igaza van és gyengeség vagy figyelmetlenség állhat a háttérben?

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az eset még a hétvégén, vasárnap hajnalban történt, és aznap szakértők a közösségi médiában már írtak arról, mi történhetett. Egy svéd elemző például azt állította, hogy három civil hajó (egy izraeli, egy görög és egy török–georgiai tulajdonú) áthaladt az orosz blokádon, és egy térképet tett közzé, amelyen az útvonaluk is látható volt.

A részleteket azóta a forbes.com közölte egy terjedelmes írásban. A portál szerint a három hajó végcélja Ukrajna egyik dunai kikötője volt, a román határtól pár száz méterre lévő Izmail városában.

Azt is közölték: a hajókat négy katonai felderítőgép felügyelhette a nato részéről, amelyek az útjuk idején a fekete-tenger felett köröztek.

Ezek közt volt egy amerikai P–8 Poseidon járőrgép, egy amerikai Challenger felderítőgép, egy RQ–4 Global Hawk drón és a NATO egyik Boeing E–3 Sentry stratégiai felderítőgépe. Ezek közül is volt olyan gép, amelynek útvonalát a repüléskövető oldalak dokumentálták, az RQ–4 például a keletről érkező török–georgiai hajó közelében körözhetett.

A Forbes azt is megjegyezte, hogy a három hajó útközben egyértelműen jelezte, hogy merre tartanak: bekapcsolva hagyták a jeladójukat, ezért is volt követhető az útvonaluk még a hajózáskövető oldalakon is. A három hajót Izmailban valószínűleg ukrán gabonával pakolják meg, amelyet aztán külföldre szállítanak.

Az oroszok korábban, a tengeri blokád bejelentésekor azt mondták, hogy az Ukrajnába tartó kereskedőhajókat mindenképp megállítják, ha kell, akkor fegyverrel. A washingtoni Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet szerint a fenti eset azt jelzi, hogy Oroszország erre valójában nem képes, de az sem lehetetlen hogy más indokok állnak a háttérben.

A Sky News szerint egyes szakértők már korábban is beszéltek arról, hogy az orosz tengeri blokád miatt a külföldi kereskedőhajók Odessza helyett (amelyet az utóbbi napokban, hetekben gyakran értek orosz támadások) az Ukrajna déli határán lévő dunai kikötőkben próbálhatnak meg kikötni. A dunai kikötők azonban jóval kisebb kereskedelmi kapacitással bírnak, mint az orosz tengeri kereskedelem központjának számító Odessza, vagyis Ukrajna ott a korábbi exportnak csak egy részét tudja lebonyolítani.

Egyelőre nagy kérdés, hogy a külföldi hajók odesszába is megpróbálnak-e a fentihez hasonló módon bejutni.

Ugyanakkor a folyami útvonal sem teljesen biztonságos, mivel az előző héten ott is egy (nem szándékos) orosz találat érte Románia egyik kereskedőhajóját.

Fun fact: Az ukránok – Magyarországon keresztül – orosz olajjal működtetik a hadseregüket

Hatalmas csapást mért Putyin Ukrajnára

(Index – Szent Korona Rádió)