Már Hongkongban is el kell ismerni az aberrált párokat

A hongkongi bíróság elfogadta azt a döntést, ami szerint el kell ismerni jogilag az aberrált párokat, ezzel támogatva az LMBTQP-lobbit. Ugyan a homoszexuálisoknak továbbra se lesz lehetőségük házasodni, ezentúl biztosítva lesz számukra a könnyebb öröklés, vagy az esetleges kórházi ellátás és látogatás megkönnyítése.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Normalitás ellenes döntés született Hongkongban, amikor pont került az öt éve húzódó jogi csatározás végére. Bár a legfelsőbb bíróság elutasította az egyenlő házasság bevezetését, azt ugyanakkor kimondta, hogy az államnak meg kell teremtenie az azonos nemű párok kapcsolatának jogi elismerését. A házassághoz hasonló jogokat biztosító élettársi kapcsolat jogi kereteinek kidolgozására a kormánynak két évnyi időt adott a bíróság.

A bírák elutasították az időközben bebörtönzött demokráciapárti és LMBTQP-jogi aktivista, Jimmy Sham beadványát, amely szerint homoszexuális férfiként alkotmányos joga van a házasságához – ezt a bírák szerint a hongkongi alkotmány kizárólag az ellenkező nemű párok esetében engedi. Ezzel egy időben utasították a kormányt, hogy biztosítsa az azonos nemű párok jogainak védelmét, mint például az öröklés vagy a kórházi ellátás és látogatás esetében.

A 36 éves Sham 2013-ban New Yorkban házasodott össze aberrált párjával, és házasságának hongkongi elismerését kétszer is elutasították az alsóbb fokú bíróságok. Sham egyike annak a 47 demokráciapárti aktivistának, akik ellen a nemzetbiztonsági törvény alapján vádat emeltek egy 2020-ban tartott, nem hivatalos előválasztás miatt, és 2021 márciusa óta őrizetben van.

A bírák indoklása szerint “szükséges, hogy az azonos nemű párokat olyan jogi biztonság illesse meg, amely eloszlatja azt az érzést, hogy kapcsolatuk alsóbbrendűnek számít, és hogy elkötelezett és stabil kapcsolatuk nem érdemli meg az elismerést.” Korábban több pár is bíróságokhoz fordult a mindennapi életben tapasztalt nehézségeik miatt, a hiányzó jogi keretek pedig ahhoz vezettek, hogy ezeket az ügyeket eseti alapon kezelték. Mint a mostani indoklásukban a bírák írják, a kapcsolatuk jogi elismerésének hiánya diszkriminatív és megalázó volt az azonos nemű párok számára.

Helyi ügyvédek és aktivisták szerint az ítélet jelentős változtatásokat kényszeríthet ki, amelyek többek között zökkenőmentesebb öröklési és egészségbiztosítási lehetőségeket, valamint adókedvezményeket tesz lehetővé.

A Reuters beszámolója szerint a döntés Tokiótól Szingapúrig befolyásolhatja az ázsiai pénzügyi központokat, hogy ők is LMBTQP párti jogi kereteket dolgozzanak ki, mivel az “vonzó lehet az olyan munkavállalók számára, akiket a multinacionális vállalatok igyekeznek alkalmazni.”

Esther Leung, az egyenlő házasságért küzdő hongkongi csoport kampányfőnöke az ítélet után azt mondta, hogy bár a döntés jelentős előrelépés, de elmarad attól, ami ebben az ügyben valójában a tét, a házassági jogok teljes körű elismerése:

“Ez egy jelentős győzelem, amely egyértelművé teszi, hogy a hongkongi jognak kellő tiszteletet és védelmet kell nyújtania az azonos nemű párok számára. Ez az ítélet segíteni fogja a családokat, miközben nem árt senkinek.”

Számos országban egyre javul az LMBTQP-helyzet

USA bíróság: Nincs joguk a szülőknek megvédeni az LMBTQP-től a gyermekeiket

(Humen online nyomán Szent Korona Rádió)