Számos országban egyre javul az LMBTQP-helyzet

Rendkívül pozitív, hogy egyre több ország, állam látja meg az LMBTQP-lobbi veszélyeit, és szab határokat annak különféle módokon. Ez természetesen a propaganda kiszolgálóinak és terjesztőinek nem tetszik, alább a Humen Online cikkét közöljük változatlanul. A hírportál többek közt a 18 éven aluliak “nemátalakító” műtétének megtiltását nehezményezi.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“Míg néhány évvel ezelőtt azt tapasztalhattuk, hogy a világ elkezdte felismerni az LMBTQ jogok elismerésének szükségességét, javult a közösség tagjainak láthatósága, például a médiában, addig mostanra a trend megfordulni látszik. Számos országban egyre-másra hozzák a közösséget támadó törvényeket – írja a Deutsche Welle.

Amerikai Egyesült Államok

Az USA bár technikailag élen jár LMBTQ jogok terén – biztosított például az azonos nemű párok házassága is – az utóbbi években megszaporodtak a közösség tagjai ellen elkövetett bűncselekmények, és az ellenük irányuló törvények is. Emiatt ötből négy queer ember nem érzi magát biztonságban.

Ott van például Florida Don’t Say Gay törvénye, mely megtiltja az iskolákban az LMBTQ-témákat és arra buzdítja a tanárokat, tanulókat, hogy bújtassák elő queer társaikat. Ron DeSantis kormányzó, a republikánusok elnökjelöltje ezt a törvényt használja fel a szavazóbázisa növelésére.

Mississippi eközben a legtöbb LMBTQ-ellenes törvényjavaslattal került a címlapokra idén. Az államban mostantól tilos nemi megerősítő beavatkozásokat végezni 18 évnél fiatalabbakon. Az eljárást végzők súlyos büntetésre számíthatnak, beleértve a szakmai engedélyük elvesztését is.

Ohio, Georgia, Iowa, Dél-Dakota és Nyugat-Virginia is hasonló törvényeket fogadott el. Texas a nemi megerősítő eljárásokat gyermekbántalmazásnak minősíti, és a szülők ellen még vizsgálat is indulhat. Tenessee-ben pedig egyenes betiltották a drag műsorokat, ha 18 éven aluliak is láthatják.

Oroszország

Vlagyimir Putyin orosz elnök évek óta ellenségnek állítja be a queer embereket, a “hagyományos értékek védelmében”. Tavaly aláírt egy újabb “LMBTQ-propagandáról” szóló törvényt, melynek következtében minden olyan médiatermék tiltott, amely LMBTQ-tartalomhoz kapcsolódik. Mindezt azzal az ürüggyel, hogy az Ukrajnában zajló háború “nem csak a fronton zajlik, de az emberek fejében is”. Legutóbb pedig megtiltották a nemi megerősítő műtétek végzését, de a transznemű emberek számára megtiltják az örökbefogadást is.

Magyarország

Magyarország is felkerült a Deutsche Welle listájára az LMBTQ jogokat megcsorbító országok közé. Magyarországon az 1960-as években dekriminalizálták a homoszexualitást és egészen a közelmúltig liberális országként tekintettek ránk Európában. Az Orbán-kormány azonban egyre-másra hoz olyan törvényeket, melyek csorbítják a szexuális kisebbség jogait.

Elfogadták például a propagandatörvényt, amely effektíve cenzúrázza a médiát, korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit, és olyan akkreditációs rendszert irányoz elő a tanórákra meghívható civil szervezetek és szakértők számára, amelyet másfél év alatt sem hoztak létre. Ezzel pedig gyakorlatilag kitiltották a külsős oktató-nevelő programokat az iskolákból.

Nemrég arra is lehetőség nyílt, hogy anonim módon feljelentsék a hatóságoknál a gyermeket nevelő queer párokat. A magyar alaptörvényben pedig kőbe vésték, hogy a házasság csak férfi és nő között jöhet létre.

Olaszország

Olaszországban a szélsőjobboldali Giorgia Meloni kormányra kerülése óta szintén fokozatosan romlik az LMBTQ közösség helyzete. Elkezdték például érvényteleníteni a meleg párok gyermekeinek születési anyakönyvi kivonatát.

Olaszországban 2004 óta illegális a béranyaság, most azonban Meloni kormánya arra készül, hogy a külföldön béranyát fogadó párokat is megbüntesse. A Reuters szerint az új törvény két év szabadságvesztést és akár egymillió eurós bírságot is kiszabhat azokra a párokra, akik olyan országban fogadnak béranyát, ahol amúgy legális ez a folyamat.

Uganda

Afrikában ennél is sokkal rosszabb a helyzet, Ugandában például elfogadták az egyik legszigorúbb melegellenes törvényt a világon. Az országban akár halálbüntetés is kiszabható bizonyos azonos neműek közötti cselekményekért, valamint a homoszexualitás “népszerűsítéséért” is adhatnak 20 év börtönbüntetést, ami az aktivisták szerint kriminalizálhatja az LMBTQ-állampolgárok jogaiért való kiállást.

Uganda annak ellenére nem hajlandó hatályon kívül helyezni a törvényt, hogy az világszerte felháborodást váltott ki, és még a Világbank is megvonta tőlük a hitelfelvételi lehetőséget miatta.

Indonézia

A többségében muszlim vallású Indonéziában ugyan az ország nagy részén nem büntetik az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, ez alól azonban van két kivétel. Aceh tartományban még mindig érvényben van a saría és rendszeresen büntetnek szexuális aktuson kapott melegek férfiakat. A hadsereg szabályai szerint pedig szintén tilos az azonos neműek közötti kapcsolat.

Indonéziában mélyre nyúló stigma övezi a homoszexualitást, és a hatóságok gyakran egy másik törvényt, a pornográfiaellenes jogszabályt alkalmazzák a melegek ellen.

Az ország ráadásul új törvényt vezet be, mely 2025-től megtiltja a heteroszexuális házasságon kívüli szex minden formáját, akit pedig elítélnek, akár egy év börtönt is kaphat. Ami még súlyosabbá teszi ezt a törvényt, hogy az a külföldi turistákra is vonatkozni fog.”

Hisztiznek az USA erősödő LMBTQP ellenessége és a drag-showk betiltása miatt a kanadai jogvédők

LMBTQP Youtuber futott el Oroszországból, ahol nem látták szívesen

Libanon jobban teljesít? Tömegesen zavartak meg civilek egy drag show-t

(Humenonline nyomán Szent Korona Rádió)