A Moszad volt vezetője is beismerte, hogy Izraelben faji megkülönböztetést alkalmaznak a palesztinokkal szemben

Egyre több prominens izraeli, köztük Tamir Pardo, a Moszad volt vezetője, hasonlítja Ciszjordánia megszállását a dél-afrikai apartheid rendszerhez, ami nemzetközi vitákat és aggodalmakat vet fel az izraeli politika és a palesztinokkal való bánásmód terén.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egyre több prominens izraeli hasonlítja Ciszjordánia megszállását a korábbi dél-afrikai apartheidhez. Legutóbb Tamir Pardo, az izraeli hírszerzés, a Moszad volt vezetője mondta azt, hogy Izrael palesztinok ellenőrzésére szolgáló mechanizmusai – a közlekedési korlátozásoktól kezdve a katonai törvények alá helyezésükig – a régi Dél-Afrikához hasonlítanak.

Pardo megszólalásának valószínűleg nagyobb hatása lesz, mert Izraelben nagyra becsülik a Moszadot, és mert egy olyan időszakban hangzott el, amikor az izraeli kormány soviniszta tagjai a független palesztin állam létrehozásának minden lehetőségét el akarják törölni.

“Itt egy apartheid állam van. Ha egy országban két népet két jogrendszer szerint ítélnek meg, az egy apartheid állam.”

– mondta.

A 70 éves Pardót 2011-ben nevezte ki a Moszad élére Benjamin Netanjahu, Izrael akkori és jelenlegi miniszterelnöke. Netanjahu pártja szerint Pardo szégyelheti magát a megjegyzései miatt.

“Ahelyett, hogy megvédi Izraelt és az izraeli hadsereget, Pardo rágalmazza az országot”

– áll a közleményben.

Az izraeli kormányok az apartheid vádjait antiszemitának minősítették, mert attól tartottak, hogy a vádak bojkottmozgalmat indítanak el, vagy utat nyitnak az apartheid elleni nemzetközi törvények szerinti büntetőeljárásoknak. Az ilyen vádakat azonban nehezebb elutasítani, ha azok az izraeli intézményrendszerből érkeznek.

Pardo a legmagasabb rangú volt tisztviselők közé tartozik, aki párhuzamot vont az egykor tabunak számító régi Dél-Afrikával. Izrael volt főügyésze, Michael Ben-Yair tavaly azt mondta, hogy “országom olyan politikai és erkölcsi mélységekbe süllyedt, hogy az most már apartheid-rezsim”. Az év elején Mary Robinson volt ír elnök és Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár – a Nelson Mandela által 2007-ben alapított, globális vezetőkből álló The Elders csoport képviselői – ciszjordániai látogatásuk után arról beszéltek, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy a helyzet megfelel az apartheid nemzetközi jogi definíciójának.

A zsidó belbiztonsági miniszter tovább sanyargatná a bírósági döntés nélkül bebörtönzött palesztinokat

Megtarthatják a fegyvereiket a palesztinokat gyilkoló izraeli telepesek

(444.hu nyomán Szent Korona Rádió)