Soha ne adjátok fel a nagy birodalom örökségét – A Szentatya üzent az orosz fiataloknak

Ferenc pápa össztűz alá került, miután arra biztatta az orosz fiatalokat, hogy ne mondjanak le „örökségükről” mint a „nagy, felvilágosult orosz birodalom” örökösei.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Soha ne adjátok fel ezt az örökséget, ti a nagy Oroszország-anya örökösei vagytok, haladjatok vele előre”

– mondta Ferenc pápa a katolikus fiatalok pénteki szentpétervári összoroszországi találkozójára egybegyűlt fiataloknak. A cikk szerint a beszéd során a pápa megidézte I. Péter és II. Katalin egykori orosz császárokat is, két uralkodót, akik kulcsszerepet játszottak Oroszország európai hódításainak kiterjesztésében, és akiket az orosz imperializmus szimbólumaként ismernek.

„Legyetek a béke művészei” 

„Önök a nagy Oroszország örökösei: a szentek, a királyok nagy Oroszországa, Nagy Péter és II. Katalin nagy Oroszországa, a nagy, felvilágosult orosz birodalom, a nagy kultúra és a nagy emberség örökösei” – mondta. A megjegyzések felháborodást váltottak ki az interneten,

sokan bírálták a pápa döntését, hogy Oroszország imperialista múltját dicséri,

különösen a Kreml Ukrajnában zajló háborúját figyelembe véve. A Vatikán által online közzétett beszédének további részében azonban a pápa azt üzeni az orosz fiataloknak, hogy legyenek „a béke művészei” és „vessenek magokat a megbékéléshez”.

Jeruzsálemben találkozhat Ferenc pápa és Kirill pátriárka

Ukrajnának nem tetszik a pápa békemissziója

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)