Kötelező beépíteni a genderkérdést egy EU-s posztdoktori ösztöndíjába

Ha ön atomtudós vagy őskorász, akkor is kötelező a genderszempontot kutatni az EU egyik tudományos pályázatában – írja a Mandiner. Az EU egyik legfontosabb tudományos pályázatára csak az jelentkezhet, aki minden témába beleviszi a gendert.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kötelező beépíteni a genderkérdést egy EU-s posztdoktori ösztöndíjába, legyen szó atomfizikáról vagy őskorkutatásról – hívta fel a Mandiner figyelmét egy tudós olvasónk.

A Marie Skłodowska-Curie Actions posztdoktori ösztöndíj az EU zászlóshajóként kezelt programja a doktori tanulmányok és a doktori utáni képzések terén. Az 1996 óta létező EU-s tudománytámogatási program a European Research Area (ERA) területére tartozó kutatásokat segíti – az ERA az EU tudományos programjait és támogatásait 2000 óta integráló rendszer, amit a Horizont Europe-hoz tartozik.

Az MSCA posztdoktori ösztöndíjaira 2023 szeptember 13-ig kell pályázni. Eddig nem volt szükséges genderszempontokat belevinni a pályázatokba, mostantól kötelező.

Mint olvasónk felhívta a figyelmet: a 2023-as kiírás szerint a pályázóknak a kutatásukba kötelező belevinni a „gender-aspektusokat”, függetlenül a kutatás témájától. A pályázati leírás módszertanra vonatkozó részében a harmadik pont a „gender dimenzió és sokszínűségi aspektusok”:

„Gender dimenzió és sokszínűségi aspektusok: írja le, a gender dimenziót és más sokszínűségi szempontokat hogyan veszik figyelembe a projekt kutatásánál és az innovációs tartalomnál. Ha nem tartja relevánsnak ilyesfajta genderaspektusok figyelembe vételét a projektjénél, kérjük, igazolja azt. Emlékeztetjük, hogy ez a kérdés a tervezett projektre és innovációs aktivitásokra vonatkozik, nem a projektet kivitelező csapat nemi egyensúlyára. A nemi, gender és sokszínűségi elemzés biológiai jellemzőkre és társadalmi/kulturális tényezőkre egyaránt vonatkozik.”

Azaz bármilyen kutatással pályázik egy tudós, legyen szó őskortudományról, atomfizikáról, ókori sírokról, középkori királyi jelvényekről, a kiírás megköveteli a genderszempontok beépítését, s csak úgy engedélyezi a tőlük való eltekintést, ha a pályázó igazolja, miért hagyta ki eme szempontokat.

A kiírás egyébként arra is figyelmeztet, hogy pályázati követelmény a genderegyenlőségi terv.

Gendervírus: az LMBTQ-propaganda hatásai a gyermekekre – videó

A kisbabát szoptató szakállas férfi szobra is megtalálható a dániai Gender Múzeumban

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)