Csövesbánat, csicskagyász: nem lesz se alkohol, se drog a kerecsendi falu- és romanapon

E hétvégén, augusztus 5-én és 6-án rendezik meg Kerecsenden a falu- és romanapot. A programok színesek (csakúgy, mint a jelenlévők – a szerk.), változatosak, a szervezők azonban nem szeretnének bódult személyt látni a rendezvényen – számol be a Heves Vármegyei Hírportál. Természetesen aki tud a sorok között olvasni tudja mire megy ki a játék: meg akarják előzni a tesók közti konfliktust és az esetleges tömegverekedést.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kerecsend község Heves megyében, Egertől 13 kilométerre délnyugatra található.

Részlet a település honlapjáról:

“2015-ben már 2.417, 2016-ban 2.492 lakosa volt a településnek. Ez 563 fővel több, mint 25 éve. A népesség számának változását a születések számának elsősorban a roma lakosság körében megfigyelhető emelkedése eredményezi.”

“A népességen belül lényegesen magasabb és folyamatosan növekvő arányt képviselnek a romák.  A 90-es évek elején minden harmadik kerecsendi a roma nemzetiséghez tartozott. Napjainkban lélekszámuk 1000 fő körüli, arányuk meghaladja a 40 %-ot.”

Első alkalommal rendezik meg összevontan a falu- és romanapot. Korábban ez a két rendezvény mindig más időpontra esett, így a falu lakossága nagyjából két eseményen, külön-külön ünnepelt. Ezen a gyakorlaton szeretnének változtatni a szervezők, a helyi önkormányzat és a kisebbségi önkormányzat.

“Arra törekszenek, hogy mindenki előítéletektől mentesen, jól szórakozhasson.” 

A település oldalán található sorokból viszont egyértelműen látszik, hogy a falu nemzetiségi összetétele megbomlott. A legfrissebb eredményekből kitűnik, hogy a magyarok és a cigányok aránya rövidesen átbillen a cigányok javára, hiszen már most több, mint 40%-a a lakosságnak cigánynak vallotta magát a legutóbbi népszámláláson.

Fotó: Őzike csoport, Kerecsend

Sári László (Fidesz-KDNP), a falu polgármestere a hétvégi rendezvényekkel kapcsolatban pár fontos dologra is felhívta a látogatók figyelmét. A község közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy a rendezvények célja, hogy minél több embernek gondtalan, tartalmas szórakozást biztosítsanak. minőségi fellépők szereplésével. Hozzátette, hogy sajnos, a korábbi évek tapasztalatai rámutattak, hogy néhány magáról megfeledkezett, emberi mivoltából kivetkőzött személy, jórészt alkoholos, vagy egyéb bódító szerek hatása, befolyása alatt, tönkre tudja tenni mások szórakozását, a szervezők hosszas előkészítő munkáját. Ezért néhány fontos információt osztott meg a rendezvény iránt érdeklődőkkel. A legfontosabb szabály, hogy a rendezvény egész területén tilos lesz az alkoholfogyasztás! Láthatóan ittas, vagy bódult személyek nem léphetnek be a rendezvény területére.

A beléptetést rendőrök fogják segíteni, akik indokolt esetben át fogják vizsgálni a belépők ruházatát és a náluk lévő táskát is.

A rendezvény területén tartózkodókra is vonatkozik, hogy ha a belépés előtt alkoholt fogyasztott és, már bent éri el a hatása és alkoholos befolyásoltság látható jelei mutatkoznak rajta, akkor kérni fogja a rendőröktől, hogy távolítsák el a rendezvény területéről. Bejegyzését azzal zárta, hogy ezek a látszólag szigorú, de abszolút betartható szabályok mindannyiunk szórakozását és biztonságát garantálják.

A műfaj királyai: kardos cigányok (képünk illusztráció)

A programok egyébként szombaton délután három órakor kezdődnek a helyi roma zenészek fellépésével. Délután négykor hangzanak el a hivatalos köszöntők, majd könnyűzenei előadók követik egymást a színpadon. Fellép Dobozi Lacika, Roberto, majd élőzenés buli kezdődik este kilencig. Másnap délután két órakor hirdetnek eredményt a Legszebb Virágos Kertek versenyben résztvevők között.

Délután háromtól Straub Dezső és Rózsás Viki kuplékat ad elő, majd négy órától Tarnai Kiss László szórakoztatja a közönséget. Vasárnap este hattól Dombi Emánuel és zenekara koncertezik este nyolcig.

Győzike, Opre Roma párt, DIKH TV, és már romanap is. Az esemény egyenlőre unikális a maga nemében. Ha viszont ez így folytatódik tovább nehéz jövő elé nézünk.

Be voltak drogozva a biztonsági őröket megtámadó cigányok: Fortunyák Patrik ütött boxerrel

Cigányok szegregációja miatt nem felelt meg Magyarország a strasbourgi bíróságon

(HEOL nyomán Szent Korona Rádió)