Cigányok szegregációja miatt nem felelt meg Magyarország a strasbourgi bíróságon

Az Emberi Jogok Bírósága legújabb ítéletében elmarasztalja Magyarországot, ugyanis szerintük a magyar oktatásban szegrációban oktatják a cigányokat. Ennek értelmében a  kormánynak sürgősen ki kellene dolgoznia egy olyan szakpolitikát, ahol a cigányok és a magyarok együtt tanulnak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Magyar Jelen írja, hogy a (ki tudja milyen külföldről pénzelt jogvédők által felheccelt) felperes 2013 és 2014 között olyan általános iskolába járt, ahol az állomány 100 százaléka cigány volt. A felperes szerint az iskolában oktatott tananyag szinten aluli volt, 2013-as oktatási adatok szerint az ott tanulók kevesebb mint 10 százaléka tanult tovább.

A “sértett”  anyja azt követelte az oktatási hivataltól, helyezzék át fiát egy másik iskolába, mely “jobban megfelel a halláskárosodás miatt kialakult tanulási nehézségeinek”. Ezt a kérelmet elutasították, mivel az illetékes hatóságok szerint a fiú nem lakott az érintett tankörzetben, azonban az iskola tömegközlekedéssel mindössze öt percre volt a lakóhelyétől.

Ezen ügyek miatt 2015 decemberében a kérelmező, arra hivatkozva, hogy joga van a “diszkriminációmentes oktatáshoz”, alkotmányjogi panaszt nyújtott be, de azt a magyar Alkotmánybíróság elutasította.

Nem úgy az Európai Bíróság, mely nem habozott megállapítani, hogy a panaszost “szegregált körülmények között oktatták”. Ezért Magyarországnak 7000 eurót kell fizetnie a felperesnek erkölcsi kártérítés címén és további 4537 euró perköltséget.

Az állam köteles lett volna lépéseket tenni ezen egyenlőtlenségek ellen, valamint annak elkerülésére, hogy a “romákkal” szembeni hátrányos megkülönböztetés állandósuljon. A faji szegregációtól mentes társadalmi együttélés alapvető értéknek számít a demokratikus társadalmakban, és ennek egyik eszköze az integrált oktatás – írják az ítéletben.

A brüsszeli bürokratákat és a szélsőliberális bírákat az természetesen nem érdekelte, hogy mielőtt kialakult a 100 százalékos arány a cigányok javára, hány magyar diákot kellett kimenekíteniük a szülőknek az őket ért bántalmazások miatt, és ők milyen hátrányokat szenvednek el amiatt, hogy a cigánytöbbségű településükön nem járathatják iskolába a gyermeküket, hanem extraköltségek és idő árán másik városba kell hordaniuk reggelente. Ahogyan azt sem kívánták vizsgálni, vajon tényleg a tananyag “szinten aluli”, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy az oda járó antiszociális többség nem, hogy tanulni nem akar, de az alapvető társadalmi normák betartására is képtelen?

A leggyávább cigánybűnözők az elmúlt egy évből

Kirabolta, majd megerőszakolta a 69 éves áldozatát egy fiatal cigány Kisvárdán

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)