Szemben a modern árral: Szlovákiában alkotmányos alapjog lett a készpénz használat

A digitális pénz és az ehhez köthető aggodalmak, anomáliák az elmúlt időszakban egyre inkább a közbeszéd témájává váltak szerte a világon. Európában épp a minap jutott oda az egyik állam, hogy pontot tett ennek a globalista törekvésnek a végére és alkotmányos joggá tette a készpénzzel való fizetést mindenki számára.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Szlovákia ennek érdekében még az alaptörvényt is hajlandó volt módosítani, jóllehet ezt egyébként ők sűrűn megteszik, annak pedig, hogy a szlovák államiság esetében nem beszélhetünk olyan „alkotmányról”, mint például a Magna Carta, vagy az Aranybulla szintén meg vannak a történelmi okai.

A szlovák parlament képviselői most mindenesetre jóváhagyták a készpénzes fizetések megőrzését garantáló alkotmányi módosítást.

A döntés értelmében a szlovák lakosoknak joga lesz készpénzzel vásárolni árukat és szolgáltatásokat, és a jogszabálytervezetet 150 tagú törvényhozásuk 111 képviselője támogatta.

A jogszabály célja a fizikai készpénzes fizetések védelme, abban az esetben, ha a digitális euro használata kötelezővé válna az euróövezetben, amelynek tagja Szlovákia is.

Az alkotmánymódosítást a jobboldali, eurószkeptikus Sme Rodina (Mi vagyunk a Család) párt kezdeményezte.

„Nagyon fontos, hogy az Alaptörvényben legyen egy rendelkezés, amely alapján védelmezhetjük magunkat a jövőben bármilyen külső utasítással szemben, amely szerint csak digitális euro lehet, és más fizetési lehetőségek nem” – idézték Miloš Svrčeket, az egyik jogszabály szerzőjét.

Az EU intézményei természetesen azt állítják, hogy nem szándékoznak kiváltani a készpénzt az új központi banki digitális fizetőeszközzel (CBDC), de valamiért ezt az ígéretet szlovák nacionalisták nem vették készpénznek.

Mindezek mellett a Szlovák Nemzeti Tanács még hozzátett egy egy olyan módosítást, amely védi azoknak a kereskedőknek az érdekeit, akik különböző indokokra hivatkozva nem fogadnak el készpénzes fizetést.

Magyarország (már amennyiben Szlovákia épp nem ide tartozik) jelenleg messze áll egy hasonló módosítástól. A parlamenti pártok közül itthon ezt egyedül a Mi Hazánk kezdeményezte. A nemzeti párt lényegében ugyanezt a módosítást szeretné. A fentieken túl érvelnek még azzal, hogy a készpénzben házhoz vitt ellátásokra (nyugdíjak) sokkal nehezebben csap le a végrehajtómaffia, mint a számlapénzre.

(Magyar Jelen)

A digitális diktatúra hívői örülhetnek: további 30 BKK automata tiltja le a készpénzes fizetést

A pénz ereje, avagy fizessünk készpénzzel

Modernisták álma, a szép új világ Dániában: nincs készpénz, csak digitális valuta