Helyiek fegyverezik fel a bűnöző migránsokat Szabadkán

Rendőrök felügyelik a makkhetesi erdő bejáratát Szabadkán, ami a helyiek beszámolói szerint indokolt is, hiszen a környéket a migránsok és az embercsempészek uralják. Nemrégiben egy ott lakó, albán származású férfi adott el fegyvert az illegális bevándorlóknak, de ez vélhetően nem az egyetlen eset amikor helyiek kereskedtek a bűnöző betolakodókkal.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

„Nem lehet bemenni az erdőbe. Amikor arra mentem, láttam, hogy nagyon sokan vannak. Olyankor nem lehet arra menni, főleg nem egyedül.”

– fejezte ki félelmét Marko Šarčević, egy helyi lakos.

„Hallom a lövöldözéseket, és azok nem egyszerű pisztolylövések, hanem nehéz fegyverzetből származnak. Amikor az ember reggel hat órakor issza a kávét, nem kellemes hallani, hogy lövöldöznek.”

– aggódott egy másik szintén szabadkai hölgy Montai Valéria.

 Ami megfigyelhető, hogy rendkívül szervezett csoportok tanyáznak az erdőben. Úgynevezett őrszemek vannak, akik azt felügyelik, hogy valaki érkezik-e az erdőbe, és ha veszélyt éreznek, akkor azt azonnal jelentik a tábor többi tagjainak. Hasonló helyzet fogadta a Pannon RTV stábját az erdős terület egy másik szélén is. Onnan nem messze is illegális migránstáborok vannak. A bevándorlók itt is kategorikusan elutasították azt, hogy beszéljenek, vagy felvételek készüljenek róluk.

A szabadkai befogadóközpontban már más a helyzet. Ott saját elmondásuk szerint főleg olyan migránsok tartózkodnak, akik nem akarnak keveredni az erdőkben tanyázó bűnözőkkel. A taxisok itt is állandó mozgásban vannak, hozzák, viszik az illegális bevándorlókat. A migránsok ugyanakkor így sem kerülhetik el az embercsempészekkel való üzletelést, ha tovább akarnak jutni.

„Várni kell. Aztán jelentik, amikor menni lehet. Ez rendszerszerűen működik. Egy nap szólnak, hogy készen állsz-e az útra. Összepakolsz és indulás.”

Bratislav Gašić szerb belügyminiszter pénteken Szabadkán tájékozódott az eseményekről. Elmondta: a helyzetet az is nehezíti, hogy sok esetben maguk a helyi lakosok segítik a migránsokat. „Az elmúlt két hónapban 1474 rendőr volt szolgálatban ezen a környéken, akik az önök biztonságáért dolgoztak. De meg kell érteniük, hogy a migránsoknak valakik innen, helyi emberek adnak szállást, adnak el fegyvereket.”

A szerb belügyminiszter elmondta: nemrég egy albán származású szabadkai lakost tartóztatott le a rendőrség, aki fegyvereket adott el a migránsoknak. Bratislav Gašić szerint maguk a helyiek is tapasztalhatják, hogy sok esetben szabadkai lakosok adnak ki szállást az illegális bevándorlóknak, szabadkai taxisok fuvaroztatják őket. Hozzátette: ha ilyen történéseket észlelnek, tegyenek feljelentést a rendőrségen.

A lengyel rendőrök akadályozták meg a strandon lányokat molesztáló migránsok meglincselését

A párizsi rendőrség szabadon engedheti azt a migránst aki, a metró alá lökött egy 52 éves asszonyt

(Vadhajtások – Szent Korona Rádió)