Az Egyesült Államok a napsugarak eltérítésével akarja megmenteni a Földet a globális felmelegedéstől

A Fehér Ház most “mérsékelten támogatta” a “napelemes geomérnökség”, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló eljárás lehetőségének vizsgálatát. A várakozásoknak megfelelően azonban az USA-ban jelenleg nem terveznek ilyen programokat.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A tudósok jelentős környezeti következményekre figyelmeztetnek

A washingtoni Fehér Ház “mérsékelt támogatásáról” biztosította az úgynevezett napsugárzás-módosítás (SRM) ötletét.

Ez egy olyan folyamat, amely a napsugarak blokkolását jelenti annak érdekében, hogy korlátozzák azok Földre gyakorolt hatását és lassítsák a globális felmelegedést.

Az SRM rendkívül ellentmondásos koncepció. Az alapelv az, hogy mesterségesen reprodukálnak egy természetes folyamatot, amelyben a felhők vagy a vulkánkitörésekből származó részecskék visszaverik a napsugárzást, hogy csökkentsék annak Földre gyakorolt hatását.

Az SRM állítólag képes lenne segíteni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Egyes tudósok azonban figyelmeztetnek a légkör kémiai összetételének megváltoztatásával járó következményekre.

Ez megzavarhatná a légkör összetételét

A Fehér Ház június 30-án közzétett 44 oldalas jelentése szerint Joe Biden kormánya nyíltan támogatta az SRM vizsgálatának lehetőségét.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy a hatóságok készen állnak az új megoldásokra, hogy elindítsák ezt a folyamatot, amelyet napelemes geomérnökségnek is neveznek (az éghajlat célzott befolyásolása a felmelegedés elleni küzdelem érdekében).

A dokumentum szerint “jelenleg nincsenek olyan átfogó kutatási programra vonatkozó tervek, amelyek a napenergia módosításával foglalkoznának”.

Azonban még ha a Fehér Ház szkeptikus is volt az SRM-folyamatot illetően, az amerikai hatóságok válasza köztudottan “úttörő” volt.

A Fehér Ház dokumentumában a hatóságok több lehetőséget is mérlegelnek a Nap Föld felszínére gyakorolt hatásának korlátozására.

Az egyik az lenne, hogy a sztratoszférát légköri aeroszollal, apró szilárd részecskékkel permeteznék, amelyek visszaverik a napfényt, és így csökkentenék a Föld hőmérsékletét. Hasonló folyamat játszódna le vulkánkitörések során is.

Korábban Gernot Wagner, a Harvard Egyetem és Wake Smith, a Yale Egyetem tudósai rámutattak, hogy e terv megvalósítása évente 2-2,5 milliárd dollár közötti összegbe kerülne.

A szakértők a légkör ózonrétegének csökkenését és az afrikai és ázsiai országok szárazságát nevezték meg lehetséges következményeként

2022 januárjában több mint 60 tudós különböző országokból arra figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedés hatásának csökkentésére irányuló tervek – többek között a SRM révén – veszélyesek lehetnek, és felszólította a kormányokat, hogy tiltsák be az e területre irányuló projekteket.

A várakozásoknak megfelelően az EU már intenzív konzultációkat folytat a geomérnökségről, valamint a napsugárzás csökkentésére irányuló tervekről.

Londonban klímatüntetők bénították meg ismét a forgalmat – De kik is pénzelik őket?

A minimális egészség-, és környezetkárosító hatására fogva próbálja betiltani a nyugat a gáztűzhelyeket

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)