Londonban klímatüntetők bénították meg ismét a forgalmat – De kik is pénzelik őket?

Most a Just Stop Oil nevű, fosszilis energiahordozók ellen küzdő csoport keserítette meg a londoniak életét tüntetésükkel. A radikális klímaaktivisták nyomulása nem meglepő, viszont annál meghökkentőbb, hogy kik is pénzelik őket, illetve, hogy sokuk valójában mennyire képmutató.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Több helyen megbénította a brit főváros közlekedését hétfőn a Just Stop Oil nevű csoport, amikor több helyszínen is felvonultak, hogy a fosszilis energiahordozók használata ellen tiltakozzanak, az Extinction Rebellion (XR) nevű szélsőséges klímavédő szervezet aktivistáival karöltve. Az XR több mint kilencven aktivistája négy különböző helyszínen vonult végig London központjában, miközben a csoport azzal fenyegetőzött, hogy a nyár folyamán leállítja a fővárost. Az újabb akció, amellyel rengeteg ember közlekedését akadályozták, komoly ellenérzést váltott ki azokból, akik éppen munkába igyekeztek. Egy dühös férfi úgy fogalmazott: “Hogyan fogjuk etetni a családunkat, ha ti itt álltok, miközben én nem keresek pénzt?

Van más megoldásotok a probléma megoldására azon kívül, hogy mindenki más életét megkeserítitek?”.

Az Extinction Rebellion és a Just Stop Oil csoportok az elmúlt hónapokban szélsőséges akcióikkal váltak hírhedté szerte Európában. Mindannyiunkban felvetődhet azonban a kérdés, hogy kik is állnak a klímaaktivisták mögött?

A Just Stop Oil finanszírozásának nagy része a Climate Emergency Fund-től (CEF) származik, ami egy 2019-ben létrehozott amerikai szervezet, amely az éghajlatvédelmi aktivizmus finanszírozására jött létre. “Mi vagyunk a vezető intézményi finanszírozójuk” – mondta a CEF ügyvezető igazgatója, Margaret Klein Salamon. “Sok általunk támogatott csoport alkalmaz polgári engedetlenséget, köztük kockázatos akciókat is”, mondta Salamon hozzátéve, hogy “a Just Stop Oil számomra a klímakampányok következő lépcsőfoka, a következő evolúciója, mivel úgy tűnik számomra, hogy valóban

erőszakmentes hadseregként működnek, magas szintű fegyelemmel, tervezéssel és koordinációval. Lenyűgözött, amit rendkívül csekély erőforrásokkal és nem túl sok aktivistával képesek voltak elérni.”

A CEF tavaly 1,7 millió dollár értékben nyújtott támogatást aktivistáknak 25 országban, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és Svájcban.

Salamon szerint a CEF úgy működik, mint egy kockázati tőkealap, és olyan kis csoportokat keres, amelyek óriási hasznot húzhatnak az 50 000-100 000 dolláros adományokból, amelyek a nagyobb környezetvédelmi jótékonysági szervezetek számára jelentéktelenek lennének. Mint mondta, a közvetlen akciókat, amelyekben a résztvevők jogi- vagy fizikai veszélynek teszik ki magukat, a [klíma]válság sürgősségének kommunikálása érdekében előnyben részesítették. Salamon hangsúlyozta, hogy a CEF nem finanszíroz semmilyen illegális tevékenységet. “Amit mi finanszírozunk, az a toborzás, képzés, szervező személyzet, alapszemélyzet, stb… és mi finanszírozzuk a legális tiltakozást és a zavargásokat” – mondta, hozzátéve, hogy

“az, hogy néhány ilyen csoport keményebb polgári engedetlenségbe kezd, az az ő választásuk. És úgy gondoljuk, hogy történelmi és társadalomtudományi szempontból ez nagyon jól támogatott, és dicsérjük bátorságukat, hogy ezt teszik.”

A CEF-nek szánt adományok főként tehetős magánszemélyektől és családi alapítványoktól származnak. Az alapot Aileen Getty 500 000 dolláros adományával indították el, aki Jean Paul Getty olajmágnás unokája, akit petrolkémiai birodalma a világ egyik leggazdagabb emberévé tett, ami némi vitát vált ki a klímaaktivisták körében. A fosszilis energiahordozókból származó előnyök egyébként nem mindig zavarják a klímaaktivistákat.

Dr. Larch Maxey, a Just Stop Oil klímakutatója például decemberben a The Telegraph-nak elmondta, hogy néhány tagjuk még mindig autóval jár és benzint tankol – de elutasította azt a gondolatot, hogy ez képmutató lenne.

Az aktivisták vezetői szerint ugyanis ők a “fosszilis üzemanyag-gazdaság” “áldozatai”.

Az XR egyik brit vezetőjének viselkedése is felháborodást okozott, amikor azon kapták, hogy külföldről importált élelmiszereket vásárolt, majd dízelüzemű autójával elhajtott a bolttól, éppen az aktivisták négynapos, káoszt okozó tüntetései előtt áprilisban.

Gail Bradbrookot egy nő szúrta ki, amint Chiléből, Vietnamból, Spanyolországból, Ciprusról és Olaszországból több ezer légi mérföldet utazott élelmiszert vásárolt, majd az élelmiszereket egy dízelüzemű autóba pakolta, amelyről egyébként korábban azt állította, hogy azért van rá szüksége, mert az elektromos autók túl drágák, és a fiát sportmeccsekre kell vinnie.

“A fél világot átrepülő gyümölcsöt vásárolni nem újrahasznosítható csomagolásban, majd dízelautóval hazavezetni – micsoda óriási képmutatás”

– fogalmazott a The Sun brit lapnak a nő, aki látta Bradbrookot.

Hatalmas öngólt lőttek a klímahisztizők: Elektromos autóversenyre mentek tüntetni

A berlini szélsőséges balos “klímavédők” autókat rongálnak meg – sokakat életveszélybe sodorva ezzel

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)