A bejutási küszöb emelésével próbálják meg kizárni az RMDSZ-t a román parlamentből

Egy törvénytervezet Romániában  5-ről 7 százalékra emelné a parlamenti küszöböt, így próbálnák meg kizárni a magyargyűlölő képviselők az RMDSZ-t a román parlamentből. A tervezetet két Szatmár megyei képviselő, a liberális Adrian Cozma és a szociáldemokrata Radu Cristescu terjesztette be.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Ötről hét százalékra emelné a parlamenti küszöböt egy törvénytervezet, amelyet két Szatmár megyei képviselő, a nemzeti liberális párti (PNL) Adrian Cozma és a szociáldemokrata (PSD) Radu Cristescu képviselő terjesztett be a parlamentben. Az összesen 15 PNL-es és egy PSD-s törvényhozó által aláírt tervezet elfogadása esetén véget vethet az RMDSZ parlamenti jelenlétének, hiszen a magyar szervezet az utóbbi törvényhozási választásokon 6 százalék körüli eredményt ért el.

Az indoklás szerint az elmúlt 20 évben a romániai politikai paletta jelentős mértékben fragmentálódott, ennek nyomán nehézzé vált olyan stabil parlamenti többséget kialakítani, amely politikai stabilitást és stabil kormányzást tenne lehetővé.

A kezdeményezők emlékeztetnek: az utóbbi két parlamenti ciklusban összesen hét kormány állt az ország élén. Az indoklásban az is szerepel, hogy jövőre parlamenti választások esedékesek, a jelenlegi nemzetközi környezetben pedig Romániában politikai és gazdasági stabilitás szükséges.

Ezért azt javasolják, a jelenlegi 5 százalékról emeljék 7 százalékosra a parlamenti bejutási küszöböt, „hogy stabil többség és stabil kormányzás jöhessen létre”.

Hogy a tervezet egyértelműen az RMDSZ ellen irányul, azt az is jelzi, hogy felszámolná az alternatív küszöböt is, amely az RMDSZ javaslatára került be a választási törvénybe, és amely azon pártok számára, amelyek nem érik el országosan az 5 százalékot, de négy megyében elérik a 20 százalékot a rájuk leadott szavazatok aránya, lehetővé teszi törvényhozók küldését a parlamentbe. Ezt azzal indokolják, hogy az alkotmány értelmében a képviselők és a szenátorok a román nép egészét képviselik, nem csupán négy megyét.

Csoma Botond: ez az RMDSZ elleni xenofób akció, de nincs esélye

A Krónika által megszólaltatott illetékesek egyetértenek abban, hogy egyértelműen magyarellenes kezdeményezésről van szó. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Krónikának csütörtökön kijelentette: a kezdeményezés egyértelműen az RMDSZ ellen irányul, a két kezdeményezőről, a Szatmár megyei, nemzeti liberális párti.

Adrian Cozmáról és a szociáldemokrata párti Radu Cristescuról régóta köztudott, hogy xenofób, magyarellenes politikusok.

Emlékeztetett: Cristescu épp két hete írt a közösségi oldalán arról, hogy az RMDSZ-nek el kell tűnnie a román parlamentből, ennek nyomán ő már számított arra, hogy előbb-utóbb benyújtanak egy ilyen törvénytervezetet.

„Tudni kell, hogy mindkét kezdeményező ismert a xenofób, magyarellenes kirohanásairól, nem egyszer és nem kétszer volt ilyen megnyilvánulásuk”

– mutatott rá. A frakcióvezető ugyanakkor hozzátette: azt is tudni kell, hogy magánakcióról van szó.

„Sem a liberális, sem a szociáldemokrata párt vezetősége nem támogatja ezt a törvénytervezetet”

– hangsúlyozta a kolozsvári politikus.

A Krónika felvetésére, hogy a PNL részéről 14-en is aláírták az előterjesztést, Csoma megjegyezte: gyakran előfordult olyan a román parlamentben, hogy egy törvényhozó aláírt egy törvénytervezetet, aztán vagy ellene szavazott, vagy már a szavazás előtt visszavonta a támogatását, így ez itt is megtörténhet. Leszögezte: xenofób emberek megnyilvánulásáról van szó, amely nyilván az RMDSZ és a kisebb politikai alakulatok ellen irányul, de nincs esély ara, hogy a parlament elfogadja a törvényt, mivel a szociáldemokraták és a liberálisok vezetősége is egyértelműen elmondta: nem támogatják a kezdeményezést.

Pászkán Zsolt: az ok a magyargyűlölet és a választási kampány előszele

Pászkán Zsolt elemző, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője a Krónikának szintén arról beszélt: a kezdeményezés oka a magyargyűlölet. „A két Szatmár megyei előterjesztő, a PSD-s Radu Cristescu és a PNL-s Adrian Cozma

nem is csinálnak titkot abból, hogy ez az RMDSZ, illetve a magyar közösség ellen irányul,

hiszen úgy az ötről hét százalékosra emelendő általános parlamenti bejutási küszöböt, mint ahogy a törvényben létező, de a gyakorlatban eddig nem alkalmazott, úgynevezett alternatív küszöböt a romániai nemzeti közösségeket képviselő szervezetek közül csak a magyar közösségéi akarták és tudták igénybe venni. A két soviniszta, magyarellenes román képviselő és az őket támogató aláírók, többek között Klaus Iohannis elnök egyik védence, Alexandru Muraru jászvásári képviselő

úgy akarják felszámolni az eddigi „diszkriminációt”, hogy a hivatalosan, a pancser és manipulatív módon végrehajtott népszámlálás szerint is több mint egymilliós magyar közösséget is egy fős képviseletre kényszerítenék, mint amennyit a néhány ezres olasz, vagy a már csak néhány tízezres szász közösség kap.

Az ok pedig egyszerű, az előterjesztők zsigeri magyargyűlölete és a választási kampány előszele” – mutatott rá a nagybányai születésű elemző.

Román elemző: egy ilyen tervezet a szélsőségeseket erősíti

Román részről sem fogadta egyöntetű helyeslés a tervezetet: Cristian Pârvulescu politikai elemző úgy véli, a tervezet nem vet jó fényt Romániára. Az elemző a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva leszögezte:

egy ilyen javaslat nem tekinthető demokratikusnak.

Emlékeztetett: a liberálisok és a Demokratikus Konvencióban részt vevő partnereik 2000-ben hasonló módosítást fogadtak el: 3-ról 5 százalékosra emelték a parlamenti küszöböt, amely nyomán a Parasztpárt kiesett a parlamentből.

„Az 5 százalékos küszöb már most is nagyon magas, ami következményekkel jár a romániai demokratikus képviseletre nézve. A 7 százalékos küszöb hatalmas. Azok az országok, amelyek demokráciát akarnak építeni, nem emelik, hanem csökkentik a küszöböt. Például a Nyugaton vannak 2 százalékos, néha még 1 százalékos küszöbök is, sőt 1 százalék alatti, 0,8 százalékosak is. Ez a küszöb a kis pártok ellen irányul. Az AUR-t semmilyen módon nem fogja érinteni, az USR-t bizonyos feltételek mellett érintheti, és a REPER-t is biztosan érinti. Az RMDSZ-t ugyanúgy érinti.

Ha ez a törvényjavaslat az RMDSZ ellen irányul, az annál rosszabb.

Mert az RMDSZ képviseletének megszüntetése nagyon bonyolulttá teszi az etnikai egyenletet. Olyan kockázatokkal jár, amelyeket jelenleg nem tudunk kiszámítani. Egy ilyen javaslat nem demokratikus. Törökország irányába visz minket, nem Hollandiába.

A küszöb 2000-ben történt megemelése, a Parasztpárt parlamentből való kiesése szintén a szélsőjobb megerősödését eredményezte, egy mesterségesen felduzzasztott PRM-vel,

ami olyan problémákat okozott, amelyekkel ma is szembesülünk. Más szóval, megerősítette a szélsőséges tendenciát a román választókban” – figyelmeztetett Cristian Pârvulescu.

Románia második legnépszerűbb pártja lett a magyarellenes AUR

Megbírságolták Nagykároly polgármesterét a Kölcsey-szobor miatt

(Kronikaonline.ro nyomán Szent Korona Rádió)