Magyarországra érkeztek a kárpátaljai hadifoglyok

Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye szerint az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az esettel kapcsolatban elmondta, mindez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország iránt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az orosz ortodox egyház közleményben tudatta, hogy a magyar fél kérésére több oroszországi hadifogságban lévő katonát is Magyarországra szállítottak.

Őszentsége Kirill moszkvai és minden orosz pátriárkája áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében kárpátaljai származású hadifoglyokat Magyarországra helyeztek át”

– áll a közleményben, melyben azt is megjegyezték, hogy mindezt a keresztény jótékonyság szellemében hajtották végre.

Az akcióban egyébként részt vett Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának tanácsadója, Nyikolaj Balasov mellett a moszkvai patriarchátus külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöke, Antal Volokolamszki is.

„Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”

– mondta az akcióval kapcsolatban Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az ATV-nek. Hozzátette: ő maga koordinálta a tizenegy kárpátaljai hadifogoly Magyarországra szállítását, ami szerinte emberi és hazafias kötelessége volt.

„Ne vigyenek magyarokat a háborúba!” – a HVIM akciója az ukrán nagykövetség előtt

Hamisított Petőfi-festménnyel uszítanak Kárpátalján: a kozák zászlókat oroszra cserélték

(Hírado.hu nyomán Szent Korona Rádió)