Hamisított Petőfi-festménnyel uszítanak Kárpátalján: a kozák zászlókat oroszra cserélték

Ilyenkor sikerül azonnal magyarul is kiírni...

Hegedűs László magyar festő Petőfi halála című festményének meghamisításával indult a magyarországihoz hasonló plakátkampány Kárpátalján. Az orosz agressziót elítélő, az 1848–1849-es, valamint az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot az orosz–ukrán háborúval történelmi párhuzamba állító óriásplakátok a magyar–ukrán határ menti városokban jelentek meg, a poszterek egyik változatán magyar és ukrán nyelven azt írják, “Oroszország ölte meg Petőfit – Oroszország gyilkol minket”, alatta pedig két kép látható, írja a Magyar Nemzet.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A jobboldali Ukrajna térképét ábrázolja, amint orosz rakétatámadás alatt áll, míg a bal oldalon

Hegedűs László Petőfi halála című festménye. Illetve majdnem, ugyanis a plakát készítői photoshop segítségével az eredeti festményen lévő sárga-kék zászlós lándzsákat meghamisították, és kicserélték fehér-kék-piros, cári sasos lobogós lándzsákra. Ennek oka feltehetően az, hogy a képen Petőfit leterítő kozákok zászlója és az ukrán zászló színei gyakorlatilag megegyeznek.

Az eredeti festmény

A másik plakáton az olvasható magyarul és ukránul: „Oroszország gyilkolta Magyarországot, gyilkolja Ukrajnát”. A felirat alatti képek egyike egy lyukas magyar zászlót ábrázol a Corvin közben, míg a plakát jobb oldalán egy lebombázott épület látható az ukrán lobogóval, arra utalva, hogy 1956-ban Oroszország Magyarországot gyilkolta, most pedig Ukrajnát.

A kétnyelvű plakátokról elsőként a Csehszlovák Kém nevezetű Facebook-oldalon számoltak be, de

arról egyelőre nem tudni, ki finanszírozta a kép- és történelemhamisítással készített posztereket.

Sajtóhírek szerint az egyik plakáton lévő QR-kód az ukrán legfőbb ügyészség weboldalára vezet, ahol az orosz háborús bűnöket sorolják. A Telex megkereste az ukrán vádhatóságot, hogy van-e közük a plakátokhoz, amire azt válaszolták,

a legfőbb ügyészség nem rendelte el az említett óriásplakátok gyártását és elhelyezését. A főügyészségnek a kihelyezésükkel kapcsolatban sincs információja.

A portál szerint a Petőfi halálát ábrázoló, meghamisított plakátokon lévő kód a magyar Honvédelmi Minisztérium oldalán lévő, 2012-es, a segesvári csatáról szóló cikkre vezet. Információik szerint egy, Ukrajinszke Zakarpattia (Ukrán Kárpátalja) nevű oldalnak lehet köze a plakátokhoz, de az oldal üzemeltetői ismeretlenek, és nincs konkrét bizonyíték az összefüggésre.

A Kárpátaljai plakátkampány kísértetiesen hasonlít a haza, amerikai pénzekből finanszírozottra.

Az USA sokkal brutálisabban pusztította Irakot, mint az oroszok Ukrajnát

Feketepiacra kerültek az Ukrajnának szánt fegyverek

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)