Örményország támogatja Azerbajdzsán területi integritását

Nikol Pasinján, az  örmény miniszterelnök legutóbbi sajtókonferenciáján bejelentette, hogy támogatja Azerbajdzsán területi integritását, Hegyi-Karabahhal együtt, ha Baku biztosítja, hogy az ottani örmény lakosság biztonságban lesz.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“Örményország elismeri Azerbajdzsán 86,6 ezer km2-es területét, feltételezve, hogy Azerbajdzsán is kész elismerni Örményország területi integritását 29,8 ezer km2-en. Azerbajdzsán 86,6 ezer km2-e magában foglalja Hegyi-Karabahot is” – mondta Pasinján, aki szerint “a hegyi-karabahi örmények jogainak és biztonságának kérdését a Baku-Sztyepanakert formátumban kell megvitatni”.

Reméli, hogy a felek mielőbb meg tudnak állapodni a békemegállapodás aláírásáról.

“Örményország továbbra is elkötelezett a régió békeprogramja mellett. Reméljük, hogy a közeljövőben megállapodásra jutunk a békemegállapodás szövegéről, és képesek leszünk aláírni”

– mondta.

Pasinján szerint a Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel tartandó csütörtöki háromoldalú moszkvai találkozóján aligha kerül még sor békeszerződés aláírására, de bízik abban, hogy sikerül megállapodni a regionális kommunikációs összeköttetések megnyitásáról.

Pasinján a múlt héten jelentette be, hogy május 25-én Moszkvában tárgyalásokat folytat Aliyevvel az orosz elnök közvetítésével. Azt mondta, június 1-én a moldovai fővárosban, Chisinauban is találkozik Aliyevvel. Ez utóbbi megbeszéléseken részt vesz majd Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár is.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök 2019. február 1-én. Fotó: John MacDougall/AFP

Pasinján elmondta: Örményország kilép a – több szovjet utódállamot tömörítő – Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (ODKB), ha arra a következtetésre jut, hogy az “nem működő struktúra”. “Ha Örményország de jure úgy dönt, kilép a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, ez azután fog megtörténni, hogy rögzíti, hogy az ODKB elhagyta Örményországot. […] Akkor magunknak kell döntenünk a saját biztonsági ügyeinkről” – mondta az örmény miniszterelnök.

Január 10-én Pasinján bejelentette, hogy Örményország nem szándékozik megtartani területén az ODKB 2023. évi hadgyakorlatát. Az orosz külügyminisztérium erre január 26-án úgy reagált, hogy Jereván a döntésével az EU-nak akar kedvezni. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő február 20-án bírálta az EU polgári missziójának megjelenését Örményország határ menti térségében, és kijelentette, hogy Oroszország az EU örményországi polgári missziója mögött kizárólagos “geopolitikai indítékot” lát, ami nem a kaukázusi helyzet rendezésére, hanem Oroszországnak a térségből való kiszorítására irányul.

Hegyi-Karabah sokáig vegyes lakosságú terület volt, ahol 20 százalékban muzulmán azeriek, többségében pedig keresztény örmények laktak. Amikor a Szovjetunió szétesett, Azerbajdzsán és Örményország is kikiáltotta a függetlenségét, és a két ország háborúzni kezdett Karabahért. Az 1994-ig tartó, 30 ezer halottat és egymillió menekültet követelő háborút akkor még az örmények nyerték, a 2020-as konfliktusnak viszont a megerősödött Azerbajdzsán volt a győztese. 2022 őszén újra fellángolt a feszültség a térségben.

Orosz békefenntartók avatkoztak be Hegyi-Karabahban

Oroszország a létéért küzd az ukránok elleni háborúban Putyin szerint

(444 nyomán Szent Korona Rádió)