Orosz békefenntartók avatkoztak be Hegyi-Karabahban

Tűzharc tört ki azeri és örmény csapatok között vasárnap a vitatott Hegyi-Karabah régióban, jelentések szerint a konfliktusnak legalább 5 halálos áldozata lehet. Az örmény hatóságok riasztották az orosz békefenntartókat, akik nagy erőkkel vonultak a helyszínre 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Hegyi-Karabah korábban már két háború középpontjában is állt, amelyek Azerbajdzsán és Örményország között dúltak a Szovjetunió felbomlását követően.

Az azeri védelmi minisztérium szerint két katona halt meg a tűzpárbajban, ami azután tört ki, hogy katonáik megállítottak egy konvojt, amely a gyanú szerint fegyvereket szállított a hegyi-karabahi fővárosból távoli területekre egy olyan úton, amelyen tilos a közlekedés.

Az örmény külügyminisztérium közlése szerint a hegyi-karabahi belügyminisztérium három tisztségviselője halt meg. A tárca közleménye szerint a konvoj dokumentumokat és egy szolgálati pisztolyt szállított, és “abszurdnak” minősítette az azerbajdzsáni állításokat, miszerint fegyvereket szállítottak.

Az örmény erők az 1990-es évek elején kitört háborúban foglalták el Hegyi-Karabahot, 2020 őszén egy hathetes konfliktus során pedig Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza. A konfliktus orosz közvetítésre tűzszünettel végződött és orosz békefenntartókat vezényeltek a térségbe.

A mostani eset kapcsán az Örményországban tartózkodó orosz békefenntartók egyik különítményét is mozgósították. Az orosz egységek nagy erőkkel vonultak a helyszínre, ahol jelenleg a tűzharc kivizsgálása folyik.

Az orosz erők mostani aktivizálódása azért is meglepő, mert az orosz-ukrán háború kezdete óta több, halálos kimenetelű örmény-azeri összetűzés is kialakult, amelyek során nem vállaltak aktív szerepet.

Korábban Örményország egyre inkább hangot adott elégedetlenségének, ugyanis Jereván még szeptemberben segítséget kért az Oroszország által vezetett, hat nemzetet tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (CSTO). A “keleti NATO”-nak is nevezett védelmi szövetség akkor csak ígéretet tett nemzetközi megfigyelők küldésére.

Január közepén ismételten törés alakult ki Oroszország és Örményország között, miután szövetségese nem segített fegyverrel letörni az azeriek által emelt blokádot a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő egyetlen út mentén.

Hegyi-karabahi háború: a nyugati liberalizmus borította fel az egyensúlyt?

Újra egymásnak esett az örmény és az azeri hadsereg

(Portfolio.hu nyomán Szent Korona Rádió)